Data: 2005-12-22 10:39:25
Temat: Re: buraczki
Od: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aggie" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:7791.00000051.43a7d039@newsgate.onet.pl...
> Witam :)
>
> po ostatnich badaniach krwi stwierdzono u mnie anemie i lekarz zalecił mi
> CODZIENNE spożywanie buraków. Lubię buraczki, ale juz mi powoli sie nudza.
Znam
> tylko przepisy na buraczki w formie dodatku do obiadu (sałatka lub na
ciepło).
> Macie jakies sprawdzone smaczne dania z powyższych? Dodam jeszcze, ze
jestem w
> 6tym miesiący ciąży :) Google nie pomogły zbyt wiele :(
>
> Pozdrawiam
> Agnieszka
Kwas buraczany
1 kg buraków,
3 litry przegotowanej wody,
3 płaskie łyżki soli,
1 główka czosnku,
1-2 kromki chleba razowego
Buraki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie kamionkowego lub szklanego
naczynia.
Czosnek obrać, a ząbki pokroić wzdłuż na połówki i położyć na burakach.
Wodę osolić trzema płaskimi łyżkami soli, wystudzić do temperatury pokojowej
i zalać nią buraki.
Na wierzch położyć kromki chleba (ważne, aby był to prawdziwy razowiec na
zakwasie, a nie jakieś inne wynalazki).
Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (tydzień).
Po tym czasie na powierzchni utworzy się warstwa pleśni, którą należy zdjąć
razem z chlebem.
Gotowy napój można rozlać do butelek lub pić od razu. Można go też
zastosować do przygotowania czerwonego barszczu.
Kwas najlepiej pić jesienią i zimą ponieważ stanowi on nieprawdopodobną
bombę witaminy C, a jednocześnie jest bardzo smaczny.
Bardzo dobry jest też kwas z selera. Robi się go tak samo tylko bez czosnku.
|