Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Flaczki?? Re: bylo:Flaczki?? jest: GALANTYNA INACZEJ (witam wszystkich)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bylo:Flaczki?? jest: GALANTYNA INACZEJ (witam wszystkich)

« poprzedni post
Data: 2002-03-14 18:36:53
Temat: Re: bylo:Flaczki?? jest: GALANTYNA INACZEJ (witam wszystkich)
Od: "Ania P." <p...@f...hoga.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

hmmmm, ja robię galantyne inaczej. Ta wersja jest gotowana i bardziej
dietetyczna ;-)
Na poczatek nalezy dokladnie oddzielic skore kurczaka od reszty kurczaka ;-)
Należy bardzo uważac, aby jej nie podziurawic za mocno (najlepiej wcale, ale
mnie sie to nigdy nie udaje, mistrzem jest moja mama :-)))) Skórę odkładamy
na bok i przystepujemy do obierania mięsa. Tutaj nie musimy sie za bardzo
starac, bo i tak wszystko pojdzie do mielenia.
W tak zwanym miedzyczasie gotujemy marchewkę (1, 2 ile kto lubi, ale nie za
duzo) i pieczemy zoltko (samo zoltko wbijamy do rondelka z roztopionym
maselkiem i ja sie zetnie zestawiamy z ognia, UWAGA uwielbia sie przypalać.
Gotujemy takze na kosciach + wloszczyzna wywar.
Miecho kurczaka (surowe) mielimy (najlepiej w malakserze z ostrymi nozami,
bo wlokna uwielbiaja zapychac maszynke do mielenia :-)
Do zmielonego miecha dodajemy przyprawy (co kto lubi, ale nie za dużo, bo
potrawa ma byc łagodna), soli raczej dużo, bo mdle wychodzi. Marchewke i
zoltko ugotowane kroimy w kostke i dodajemy do mięcha. Teraz ubijamy bialko
na stojaca piane i lekko mieszamy z masa miesna.

Na koniec przygotowujemy sobie czysta, plocienna szmatke i kladziemy na nia
skore z kurczka rozciagnieta mniej wiedzej na ksztalt prostokata. Na skore
ladujemy miecho z dodatkami i zwijamy (ma to byc rolada, ale taka, ze miecho
jest w srodku, a skora tylko na zewnatrz). Tam gdzie sie skora przedrze,
robimy zakladke, wazne, aby na koniec nie bylo dziur w roladzie. Starannie
zakladamy tez konce. Rolade owijamy scislo sciereczka, ktora na koncach
zwiazujemy nitka, jak trzeba to zszywamy w paru miejscach, abu sie nie
rozlazla.

Finisz: Rolade w szmatce wkladamy do gotujacego sie wywaru i gotujemy na
wolnym ogniu okolo godziny (mozna troche wiecej, zalezy jaka gruba rolada
nam wyjdzie, co zalezy od ilosci zmarnowanej skory ;-)))
Gdy ugotowana to studzimy w wywarze, potem wyciagamy, dalej studzimy w
szmatce. Gdy zupelnie zimne to odwijamy, delkatnie przekladamy na talerz i
do lodowki, niech sie odstoi. Po paru godzinach kroimy na plasterki (niezbyt
cienkie, bo sie bezdie rozwalac) i jamy na chlebku.

Troche to skomplikowane i pracochlonne, ale na wieksze u nas na wieksze
uroczystosci niezbedne. Dzieci wszelakie za tym przepadaja i prosza o wiecej
chlebka z kurczaczkiem :-))) Zresztą nie tylko dzieci to lubią. NIgdy nie
zostaje na drugi dzie :-))))))

P.S. Mam nadzieje, ze ten przepis nadaje sie na wkupne :-) Czytam was juz
trzoche, i mialam powazny dylemat zwiazany z wkupnym wlasnie (tyle u
przepisow, ze oryginalnego mi do glowy nie przychodzilo :-( . Witam
wszystkich na najlepszej grupie pod netowym sloneczkiem :-)))

Ania P.

"> Galantyna to jest filet z kurczaka zrolowyny i ugotowany albo upieczony
>
> Kurczaka trzeba "rozebrac" czyli oddzielic skore od kosci wbrew pozorom
> wcale nie jest to trudne: oddzielanie zaczynamy od grzbietu, powoli
> odcinajac miesko od kosci, troche guzdrania sie jest przy udku i
skrzydelku
> ale wtedy najlepiej odciac koncowke skrzydelka i naciac dookola skore na
> nozce, przy mostku zatrzymujemy sie i powtarzamy cala operacje z drugiej
> strony, no i mamy rozfiletowanego kurczaka: ja go sole, pieprze, posypuje
> slodka papryka, czasami rozkladam podduszone i odparowane pieczarki z
> cebulka albo omlet, calosc zwijam w roladke, a ja w folie aluminiowa,
> uksztaltuje sie calkiem zgrabny walec, laduje go do brytfanki, podlewam
woda
> i do piekarnika na godzine lub poltorej w zaleznosci od wielkosci
kurczaka.
> Trzeby uwazac bo woda szybko paruje i trzeba podlac zeby nie zniszczyc
> naczynia. Upieczone ostudzam i dopiero pozniej zdejmije folie, gdy
bedziesz
> probowala zdjac folie wczesniej rolada sie po prostu rozwali. Rzeczywiscie
> jest tam troche galaretki:)))
>
> Pozdrawiam
>
> Kaczucha
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.03 stsal
15.03 Mapet
15.03 Mapet
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem