Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: camembert zapiekany
Date: Wed, 11 Jan 2006 21:57:19 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <dq3rfg$ljq$1@inews.gazeta.pl>
References: <dq2t3q$h7j$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cff236.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1137013040 22138 83.30.207.236 (11 Jan 2006 20:57:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Jan 2006 20:57:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-User: akna
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257811
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dq2t3q$h7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W jakiej temperaturze i ile czasu to zapiekać (piekarnik)? Czy ser
>szczelnie opakować ciastem czy raczej zostawić trochę luzu między ciastem a
>serem. A może ktoś poleci co do tego dania pasuje-jakieś surówki, sałatki,
>pieczywo itp.? (wino już mam).
Mniam ;-)
Ja eksperymentowałam z takim przepisem :
Składniki:
1 camembert
15 dag pieczarek
1 łyżka masła
4 liście sałaty
1 żółtko
15 dag ciasta francuskiego
sól i pieprz
Opis wykonania:
Liście sałaty blanszujemy i osuszamy. Pieczarki siekamy i smażymy na maśle
na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem. Camembert dzielimy na cztery
części, każdą z nich zawijamy z pieczarkami w liść sałaty, a następnie w
cienko rozwałkowany kawałek ciasta. Zlepiamy brzegi, smarujemy żółtkiem i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na kwadrans, aż się
zrumieni.
Było pyszne :-)
Spożywane z winkiem i resztą sałaty z dodatkiem pokruszonej fety, bazylii,
oliwy i podprażonego słonecznika.
Pozdrawiam
Akna
|