Data: 2006-01-11 20:57:19
Temat: Re: camembert zapiekany
Od: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dq2t3q$h7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W jakiej temperaturze i ile czasu to zapiekać (piekarnik)? Czy ser
>szczelnie opakować ciastem czy raczej zostawić trochę luzu między ciastem a
>serem. A może ktoś poleci co do tego dania pasuje-jakieś surówki, sałatki,
>pieczywo itp.? (wino już mam).
Mniam ;-)
Ja eksperymentowałam z takim przepisem :
Składniki:
1 camembert
15 dag pieczarek
1 łyżka masła
4 liście sałaty
1 żółtko
15 dag ciasta francuskiego
sól i pieprz
Opis wykonania:
Liście sałaty blanszujemy i osuszamy. Pieczarki siekamy i smażymy na maśle
na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem. Camembert dzielimy na cztery
części, każdą z nich zawijamy z pieczarkami w liść sałaty, a następnie w
cienko rozwałkowany kawałek ciasta. Zlepiamy brzegi, smarujemy żółtkiem i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na kwadrans, aż się
zrumieni.
Było pyszne :-)
Spożywane z winkiem i resztą sałaty z dodatkiem pokruszonej fety, bazylii,
oliwy i podprażonego słonecznika.
Pozdrawiam
Akna
|