Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!polnews.pl!no
t-for-mail
From: "Monisiatko" <M...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: carbonara Monisi
Date: Tue, 06 Aug 2002 16:19:13 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 53
Message-ID: <0...@p...pl>
References: <aign3o$8pp$1@news2.tpi.pl> <0...@p...pl>
<aiohpt$o43$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1028643553 2366 194.181.190.181 (6 Aug 2002 14:19:13 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Aug 2002 14:19:13 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 213.134.133.130
X-Original-NNTP-Posting-From: ginewra.comarch.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119053
Ukryj nagłówki
>> no bo carbonara najlepsza na swiecie jest!!!!!!
>> carbonara dla wszystkich, codziennie i na kazdy posilek:))
>>
>
>A moglabys podac przepis tak w calosci ?
>Zapuscilem google
>http://groups.google.com/groups?hl =pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&threadm=0 2011013
>193681%40polnews.pl&rnum=3&prev=/g roups%3Fas_oq%3Dcarbonara%2520carbo nare%26
>ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26as_ugrou p%3Dpl.rec.kuchnia%26as_uauthors%3D monisia
>tko%26lr%3D%26hl%3Dpl
>ale jakos nie moge namierzyc tak od poczatku do konca
przepis moj jest banalny:)) smaczny i prosty. Wszyscy, ktorzy jedli, lubia te
paste. ale od razu ortodoksom kuchennym wyjasniam, ze to jest moja wariacja na
temat carbonary. I prosze na mnie nie krzyczec, ze Wloch nie zjadlby tego.
Potrzebne:
- boczek wedzony surowy - musi byc piekny, malo tluszczu, duuuuzo mieska i
mocno wedzony
- 2 jajka cale
- ser wedzony (ja daje rolade ustrzycka)
- makaron - najlepsze jest buccatini. ale moze byc tez zwykle spaghetti albo
i co innego:)))
- smietana kwasna (daje 12tke)
- pieprz
- galka muszkatolowa - w calosci (mielona sie nie umywa).
wode na makarona nastawic, jak sie zagotuje wrzucic kluchy i gotowac. Ale musi
byc al dente - rozgotowane niedobre.
boczek pokroic w kostke, obsmazyc w duzym rondlu.
przygotowac sos - wymieszac smietany 200 ml (na oko daje zawsze:)), jaja, ser
utarty, pieprz i galke. soli nie daje, bo boczek jest slony.
odcedzony makaron wrzucic (moze byc troszke jesscze mokry) do boczku i razem
smazyc. dobrze mieszac. jak juz sie ladnie wymieszac ZDJAC z ognia, wlac sos,
energicznie wymieszac i ...... jesc.
Pychotka.
jak mialam parmezan (ale wloski, a nie te podorby polskie), to robilam z
parmezanem - niebo w gebie.....
jednak ze wzgledu na ceny parmezanu w Polsce niestety na ogol jem z rolada
ustrzycka:))
smacznego
Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|