Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb bialy
Date: Fri, 10 Nov 2000 07:31:15 +0100
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 46
Message-ID: <1ejvbip.19ubekv15hcgqoN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@g...com.pl>
NNTP-Posting-Host: pm125.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 973837832 16102 213.76.108.125 (10 Nov 2000 06:30:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Nov 2000 06:30:32 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 229 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36980
Ukryj nagłówki
Micha" B. <m...@g...com.pl> wrote:
> Moze mi ktos wytlumaczyc jak ajest roznica (dla zdrowia ) pomiedzy
> chlebem bialym a razowym, sojowym
Cytuje fragmenty z ksiazki Jo Rogers, Co jemy?, wyd. Elipsa, Warszawa
1996 (What Food Is that? And How Healthy Is It? K. Weldon and Assosiates
1990):
Na temat wartosci odzywczej pieczywa istnieje mnostwo nieporozumien;
popularne jest zwlaszcza mylne przekonanie, ze pieczywo jest "tuczace",
a takze poglad, ze biale pieczywo jest pozywieniem kiepskiej jakosci.
Chleb jest pozywieniem o malej zawartosci tluszczu i nie jest
wysokokaloryczny; produkty uzywane do posmarowania chleba i zrobienia
kanapki czesto dostarczaja wiecej kilodzuli niz sam chleb.
Istotna miara wartosci odzywczej produktu spozywczego jest stosunek
miedzy dostarczana energia a innymi zawartymi w produkcie skladnikami
odzywczymi, takimi jak bialka, witaminy, mineraly i blonnik pokarmowy.
Pieczywo zachowuje wysmienita proporcje miedzy energia a skladnikami
odzywczymi.
Biale pieczywo ma dobre wlasciwosci odzywcze. Pieczywo czarne, mieszane
oraz pelnoziarniste dostarczaja wiekszych ilosci blonnika pokarmowego,
mineralow i witamin, bledem jest jednak potepianie bialego pieczywa czy
osob, ktore wola jesc chleb bialy z lepiej oczyszczonej maki.
Pewna zaleta bialego pieczywa jest przyswajalnosc zawartych w nim
mineralow. W pieczywie razowym niektore mineraly, np. zelazo, sa
zwiazane z kwasami fitynowymi, co sprawia, ze trudniej sa absorbowane z
przewodu pokarmowego. [...] Latwiejsza absorbcja zelaza z bialego
pieczywa rekompensuje do pewnego stopnia nizsza zawartosc tego mineralu.
Jedyna -- z punktu widzenia wartosci odzywczej -- wada pieczywa jest
duza zawartosc sodu.
> - maja po tyle samo kalorii a mimio to
> podobno chleb bialy ma cos w sobie co m.in tuczy - co to jest?
>
Bzdury. Jezeli wartosc energetyczna, czyli liczba kalorii w
przeliczeniu na wage jest taka sama, to zasadniczo oba rodzaje pieczywa
tak samo tucza. Inna sprawa, ze chleb bialy ma jednak nieco wieksza
wartosc energetyczna niz ciemny, gdyz zawiera stosunkowo wiecej
weglowodanow.
Wladyslaw
|