Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: Ola <o...@k...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb bialy
Date: Fri, 10 Nov 2000 19:40:34 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 51
Message-ID: <3...@k...gliwice.pl>
References: <3...@g...com.pl> <1ejvbip.19ubekv15hcgqoN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.kopnet.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Mailer: Mozilla 4.74 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37039
Ukryj nagłówki
ty wiesz swoje
ja wiem swoje
i nic mnie nie przekona
mam wiecej argumentow niz ty
Wladyslaw Los wrote:
>
> Micha" B. <m...@g...com.pl> wrote:
>
> > Moze mi ktos wytlumaczyc jak ajest roznica (dla zdrowia ) pomiedzy
> > chlebem bialym a razowym, sojowym
>
> Cytuje fragmenty z ksiazki Jo Rogers, Co jemy?, wyd. Elipsa, Warszawa
> 1996 (What Food Is that? And How Healthy Is It? K. Weldon and Assosiates
> 1990):
>
> Na temat wartosci odzywczej pieczywa istnieje mnostwo nieporozumien;
> popularne jest zwlaszcza mylne przekonanie, ze pieczywo jest "tuczace",
> a takze poglad, ze biale pieczywo jest pozywieniem kiepskiej jakosci.
> Chleb jest pozywieniem o malej zawartosci tluszczu i nie jest
> wysokokaloryczny; produkty uzywane do posmarowania chleba i zrobienia
> kanapki czesto dostarczaja wiecej kilodzuli niz sam chleb.
> Istotna miara wartosci odzywczej produktu spozywczego jest stosunek
> miedzy dostarczana energia a innymi zawartymi w produkcie skladnikami
> odzywczymi, takimi jak bialka, witaminy, mineraly i blonnik pokarmowy.
> Pieczywo zachowuje wysmienita proporcje miedzy energia a skladnikami
> odzywczymi.
> Biale pieczywo ma dobre wlasciwosci odzywcze. Pieczywo czarne, mieszane
> oraz pelnoziarniste dostarczaja wiekszych ilosci blonnika pokarmowego,
> mineralow i witamin, bledem jest jednak potepianie bialego pieczywa czy
> osob, ktore wola jesc chleb bialy z lepiej oczyszczonej maki.
> Pewna zaleta bialego pieczywa jest przyswajalnosc zawartych w nim
> mineralow. W pieczywie razowym niektore mineraly, np. zelazo, sa
> zwiazane z kwasami fitynowymi, co sprawia, ze trudniej sa absorbowane z
> przewodu pokarmowego. [...] Latwiejsza absorbcja zelaza z bialego
> pieczywa rekompensuje do pewnego stopnia nizsza zawartosc tego mineralu.
>
> Jedyna -- z punktu widzenia wartosci odzywczej -- wada pieczywa jest
> duza zawartosc sodu.
>
> > - maja po tyle samo kalorii a mimio to
> > podobno chleb bialy ma cos w sobie co m.in tuczy - co to jest?
> >
>
> Bzdury. Jezeli wartosc energetyczna, czyli liczba kalorii w
> przeliczeniu na wage jest taka sama, to zasadniczo oba rodzaje pieczywa
> tak samo tucza. Inna sprawa, ze chleb bialy ma jednak nieco wieksza
> wartosc energetyczna niz ciemny, gdyz zawiera stosunkowo wiecej
> weglowodanow.
>
> Wladyslaw
|