Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!not-fo
r-mail
From: "Abrakadabra" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb pęka
Date: Tue, 26 Sep 2006 15:15:33 +0200
Organization: NASK - www.nask.pl
Lines: 25
Message-ID: <efb93a$3io$1@pippin.nask.net.pl>
References: <ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.pie.edu.pl
X-Trace: pippin.nask.net.pl 1159276458 3672 195.187.66.3 (26 Sep 2006 13:14:18 GMT)
X-Complaints-To: usenet at nask pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Sep 2006 13:14:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278943
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
> Pomożecie?
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
|