| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-25 16:58:10
Temat: chleb pękaWitam!
Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
radę, jak temu zaradzić.
Acha, piekę zgodnie z przepisem:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
(żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
Pomożecie?
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-25 17:33:15
Temat: Re: chleb pęka
"Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> wrote in message
news:ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
> Pomożecie?
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
Może zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia - skórka się zapieka, a
środek nadal rośnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-25 21:02:37
Temat: Re: chleb pękaPiotr Zawadzki napisał(a):
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
Zachowujesz czas wyrastania? Jeżeli nie, daj chlebowi wyrosnąć. Nie
powinien wtedy pękać (moim chlebom pomogło).
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-26 06:58:56
Temat: Re: chleb pękaRaV22 napisał:
> Zachowujesz czas wyrastania? Jeżeli nie, daj chlebowi wyrosnąć. Nie
> powinien wtedy pękać (moim chlebom pomogło).
Tak, czekam tyle, ile jest podane w przepisie... Ale może faktycznie
następnym razem poczekam dłużej, żeby sobie spokojnie podrósł...
Dziękuję za radę.
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-26 07:01:16
Temat: Re: chleb pękaPrawusek napisał:
> Może zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia - skórka się zapieka, a
> środek nadal rośnie.
No tak, ale w takim przypadku pękała by skóra od góry (faktycznie,
trochę pęka, ale bez przesady), natomiast chleb pęka wzdłuż, mniej
więcej pośrodku miąższu. Ale fakt, następnym razem dam chlebom dłużej
porosną bez pieca, a potem wstawię je do mniejszej temperatury i
stopniowo ją zwiększę. Zobaczymy...
Dziękuję za radę.
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-26 08:02:49
Temat: Re: chleb pękaPiotr Zawadzki napisał(a):
> Prawusek napisał:
>
>> Może zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia - skórka się zapieka, a
>> środek nadal rośnie.
>
> No tak, ale w takim przypadku pękała by skóra od góry (faktycznie,
> trochę pęka, ale bez przesady), natomiast chleb pęka wzdłuż, mniej
> więcej pośrodku miąższu. Ale fakt, następnym razem dam chlebom dłużej
> porosną bez pieca, a potem wstawię je do mniejszej temperatury i
> stopniowo ją zwiększę. Zobaczymy...
Byłeś kiedykolwiek w piekarni? Wiesz do czego piekarzowi słuzy pedzel?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-26 12:19:37
Temat: Re: chleb pękaJerzyN napisał:
> Byłeś kiedykolwiek w piekarni? Wiesz do czego piekarzowi słuzy pedzel?
Zależy, co masz na myśli; co do smarowania chlebów wodą, owszem, stosuję
to, tzn. smaruję je wodą, a opróćz tego na dno piekarnika wstawiam
naczynie z wodą. Pomimo tego chleb pęka - i nie chodzi o pękanie górnej
jego powierzchni, ale samego środka :-(
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-26 12:23:12
Temat: Re: chleb pękaPiotr Zawadzki napisał:
> > Byłeś kiedykolwiek w piekarni? Wiesz do czego piekarzowi słuzy pedzel?
>
> Zależy, co masz na myśli; co do smarowania chlebów wodą, owszem, stosuję
> to, tzn. smaruję je wodą, a opróćz tego na dno piekarnika wstawiam
> naczynie z wodą. Pomimo tego chleb pęka - i nie chodzi o pękanie górnej
> jego powierzchni, ale samego środka :-(
Żeby nie było: smaruję pędzlem.
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-26 13:15:33
Temat: Re: chleb pęka
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
> Pomożecie?
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-26 18:31:45
Temat: Re: chleb pękaOn Tue, 26 Sep 2006 14:23:12 +0200 I had a dream that Piotr Zawadzki
<p...@f...pl> wrote:
>> > Byłeś kiedykolwiek w piekarni? Wiesz do czego piekarzowi słuzy pedzel?
>> Zależy, co masz na myśli; co do smarowania chlebów wodą, owszem, stosuję
>> to, tzn. smaruję je wodą, a opróćz tego na dno piekarnika wstawiam
>> naczynie z wodą. Pomimo tego chleb pęka - i nie chodzi o pękanie górnej
>> jego powierzchni, ale samego środka :-(
>Żeby nie było: smaruję pędzlem.
No ale było o smarowaniu wodą a nie pędzlem.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |