Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb pęka
Date: Mon, 25 Sep 2006 19:33:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ef9426$p8b$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcg154.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1159205766 25867 83.6.222.154 (25 Sep 2006 17:36:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Sep 2006 17:36:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-1, 2006-09-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278892
Ukryj nagłówki
"Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> wrote in message
news:ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
> Pomożecie?
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
Może zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia - skórka się zapieka, a
środek nadal rośnie.
|