Data: 2006-09-25 21:02:37
Temat: Re: chleb pęka
Od: "RaV22" <w...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Zawadzki napisał(a):
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
Zachowujesz czas wyrastania? Jeżeli nie, daj chlebowi wyrosnąć. Nie
powinien wtedy pękać (moim chlebom pomogło).
.Rafał
|