Data: 2006-09-25 17:33:15
Temat: Re: chleb pęka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> wrote in message
news:ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
> wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
> chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
> przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
> radę, jak temu zaradzić.
> Acha, piekę zgodnie z przepisem:
> http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
> rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
> Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
> mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
> wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
> pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
> (żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
> razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
> Pomożecie?
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
Może zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia - skórka się zapieka, a
środek nadal rośnie.
|