Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Piotr Zawadzki <p...@f...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: chleb pęka
Date: Mon, 25 Sep 2006 18:58:10 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 20
Message-ID: <ef91r6$jqi$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 67-bem-3.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1159203496 20306 62.121.82.67 (25 Sep 2006 16:58:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Sep 2006 16:58:16 +0000 (UTC)
X-User: bajkowiec
X-Antivirus: avast! (VPS 0638-1, 2006-09-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278889
Ukryj nagłówki
Witam!
Od jakiegoś czasu piekę chleb; prawdę mówiąc mam za sobą dopiero dwa
wypieki (=4 bochenki), ale nadal nie mogę dojść do powodu z jakiego
chleb pęka. Pęka wzdłuż, mniej więcej w połowie swojej wysokości, a
przez to kromki mają tendencję do łamania się na pół. I dlatego proszę o
radę, jak temu zaradzić.
Acha, piekę zgodnie z przepisem:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html (chleb staropolski, z tym że
rezygnuję z kminku, bo go nie lubię)
Zakwas wychodzi super, ciasto wyrasta całkiem przyzwoicie, długo je też
mieszam i porządnie wyrabiam. Jako że za pierwszym razem chleby nie
wyrosły mi w piekarniku, więc następnym razem dodałem szklankę mąki
pszennej (zamiast odpowiedniej ilości żytniej) oraz więcej soli i wody
(żeby miąższ po upieczeniu był mniej 'gniotowaty' niż za pierwszym
razem). Wtedy wyrosły ślicznie, ale w dalszym ciągu pękały wzdłuż.
Pomożecie?
--
Pozdrawiam
PWZ
|