Data: 2007-09-07 09:41:57
Temat: Re: chlebek czegokolwiek, ale w Wwie
Od: "R@blinka" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wlodzimierz Macewicz pisze:
> co za problem, kupujesz make zytnia razowa (np EKO)
>
> wsypujesz do miski, dolewasz wody (do konsystencji gestego ciasta
> nalesnikowego), mieszasz!!
> i tak dokladasz maki i wody 2 x dziennie, trzymajac w cieple (ja trzymam w
> uchylonym troche piekarniku
> z zapalona zarowka), jak sie uzbierze odpowiednia ilosc robisz chleb (ok 600
> gram).
> Zakwas powinien miec przyjemny zapach i byc wyraznie pulchny.
>
> Dosypujesz maki (tak zeby byla dosyc gesta paćka), 10 minut krecisz mikserem
> do wyrabiania ciasta
> troche soli. rosnie ol. 3-4 godziny w cieple. Potem wstawiasz na 50 min do
> piekarnika ok 180-190 stopni.,
>
> i masz pyszny chelebek razowy.
No tak, ale nam chodzi o ten konkretnie chlebek i z tego co
mi wiadomo to jest on tylko i wyłącznie pszenny...
Tak czy inaczej dzięki. Przepis zachomikowałam, może kiedyś
skuszę się i na ten Twój razowiec. Brzmi całkiem smakowicie...
|