Data: 2004-02-09 09:11:09
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Wiedźma" <w...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mąka razowa to mąka pierwszego przemiału.
> Chleb pełnoziarnisty oznacza, że jest upieczony w 100% z mąki z
> pełnego przemiału, a ziarna wcale nie muszą być całe. Po prostu nie
dodajesz
> w ogóle białej mąki a mąka pełnoziarnista jest nie oczyszczona, czyli
> zawiera całe ziarno, tylko zmielone. Typ mąki powyżej 2000. Biała mąka to
> typ od 400 do 650. Z reguły tzw. chleb razowy piecze się z mąki razowej z
> dodatkiem białej (40% + 60%), a pełnoziarnisty jest w 100% z razowej.
No ok, czyli chleb pełnoziarnisty jest w 100% z mąki razowej, czyli z
pełnego (pierwszy i pełny to to samo?) przemiału. To po co pisać jeszcze na
etykietce, że jest razowy (na moim jest napisane "chleb razowy
pełnoziarnisty")? Tego dalej nie rozumiem. Skoro dopisali, że jest razowy,
to dosypali do niego tej białej mąki?
pzd. Wiedzma, still confused
|