Data: 2004-02-09 09:00:41
Temat: Re: chlep pełnoziarnisty a chleb "z ziarnami"
Od: "Adamo 2." <a...@c...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c07hmv$j6k$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
> Aha, dzięki za wyjaśnienie:-) Czyli razowy to pełnoziarnisty, tak? Hmm, to
> ciekawe, po co piszą na chlebie obie nazwy ("razowy pełnoziarnisty") skoro
> to to samo? Żeby osoby niezorientowane dały się nabrać, że kupują podwójne
> zdrowie?;-p Czy może "zrobiony z mąki pełnoziarnistej" to nie to samo co
> "pełnoziarnisty"?
Mąka razowa to mąka pierwszego przemiału.
Chleb pełnoziarnisty oznacza, że jest upieczony w 100% z mąki z
pełnego przemiału, a ziarna wcale nie muszą być całe. Po prostu nie dodajesz
w ogóle białej mąki a mąka pełnoziarnista jest nie oczyszczona, czyli
zawiera całe ziarno, tylko zmielone. Typ mąki powyżej 2000. Biała mąka to
typ od 400 do 650. Z reguły tzw. chleb razowy piecze się z mąki razowej z
dodatkiem białej (40% + 60%), a pełnoziarnisty jest w 100% z razowej.
Pozdrawiam,
Adam
|