Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.glorb.com!bigfeed.bellsouth.net!news.bellsouth.net!newsfeed2.telusplan
et.net!newsfeed.telus.net!edtnps89.POSTED!53ab2750!not-for-mail
Message-ID: <4...@w...pl>
From: Renka <"Renata Malicka"@wp.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chocolate chip cookies - watpliwosci z tlumaczeniem
References: <cghuro$h8i$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 29
Date: Wed, 25 Aug 2004 14:15:10 GMT
NNTP-Posting-Host: 198.53.168.143
X-Trace: edtnps89 1093443310 198.53.168.143 (Wed, 25 Aug 2004 08:15:10 MDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Aug 2004 08:15:10 MDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212298
Ukryj nagłówki
Martka wrote:
> napalilam sie na nie :) przestudiowalam gry przepisow i nie wiem co to jest:
> - shortening, z przepisu wynika, ze to cos zastepujacego maslo
Masz racje to jest tluszcz uzywany do pieczenia. O ile sie nie myle to taki
gorszy gatunek margaryny, znaczy sie tak samo jak margaryna, zestalony olej
roslinny ale bez dodanych smakow,koloru i zapachow.
Moim zdaniem jednak masla nie zastapi nic.
> - instatnt pudding mix - czy to budyn w proszku?
Tak z malym "ale".
Instant to budyn bez gotowania. Zalewasz zimnym mlekiem, pomieszasz troche i
budyn gotowy do jedzenia.
Wydaje mi sie ze jak uzyjesz zwykly budyn (ktory wymaga gotowania przed
spozyciem) to cookies beda mialy posmak maki kartoflanej -z ktorej robi sie
budynie o ile sie nie myle. Chociaz z drugiej strony pieczenie powinno
wyeliminowac ten posmak. Naprawde nie wiem.
> i jeszcze jedno - czy zamiast "chocolate chips", ktorych nie widzialam u nas
> moge posiekac po prostu czekolade na male kosteczki????
Pewnie ze tak nawet mozesz pogryzc ale nie polykac :-).
> Pozdrawiam Renka
|