Data: 2004-08-25 14:15:10
Temat: Re: chocolate chip cookies - watpliwosci z tlumaczeniem
Od: Renka <"Renata Malicka"@wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Martka wrote:
> napalilam sie na nie :) przestudiowalam gry przepisow i nie wiem co to jest:
> - shortening, z przepisu wynika, ze to cos zastepujacego maslo
Masz racje to jest tluszcz uzywany do pieczenia. O ile sie nie myle to taki
gorszy gatunek margaryny, znaczy sie tak samo jak margaryna, zestalony olej
roslinny ale bez dodanych smakow,koloru i zapachow.
Moim zdaniem jednak masla nie zastapi nic.
> - instatnt pudding mix - czy to budyn w proszku?
Tak z malym "ale".
Instant to budyn bez gotowania. Zalewasz zimnym mlekiem, pomieszasz troche i
budyn gotowy do jedzenia.
Wydaje mi sie ze jak uzyjesz zwykly budyn (ktory wymaga gotowania przed
spozyciem) to cookies beda mialy posmak maki kartoflanej -z ktorej robi sie
budynie o ile sie nie myle. Chociaz z drugiej strony pieczenie powinno
wyeliminowac ten posmak. Naprawde nie wiem.
> i jeszcze jedno - czy zamiast "chocolate chips", ktorych nie widzialam u nas
> moge posiekac po prostu czekolade na male kosteczki????
Pewnie ze tak nawet mozesz pogryzc ale nie polykac :-).
> Pozdrawiam Renka
|