Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de
!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Przemyslaw" <p...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chwalę - "zajebisty sernik" Misiczki
Date: Sun, 5 Jan 2003 22:29:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <ava82j$l14$1@news.tpi.pl>
References: <av93h8$dk2$1@absinth.dialog.net.pl> <av98og$4mk$1@absinth.dialog.net.pl>
<a...@m...pl> <av9gkd$9po$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: ph94.opole.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041802131 21540 80.49.92.94 (5 Jan 2003 21:28:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jan 2003 21:28:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140571
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:av9gkd$9po$1@absinth.dialog.net.pl...
> > Uważaj Cherokee, bo zaraz Cię ktoś zlinczuje za brzydkie słowa.
>
> Ale on jest naprawdę taki, jak się nazywa:))))))
>
> pozdrawiam wszystkich purystów - lingwistów
>
> cherokee
> lingwistka, nie purystka
>
Widze, że podobny trochę do "mojego" sernika "amerykańskiego" (bo przepis z
Bon Appetit)
To może podam, warto spróbować :)
Przepis na forme o średnicy 26 cm
Spód:
W malakserze rozdrabniamy kolejno 150 g herbatników (Bahlesen najlepszy),
50 g orzechow wloskich, 50 g cukru i 80 g zimengo masla
Powstałą masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do piecznia i
"dociskamy". Pieczemy 15 minut - nawiew 175 C
Masa serowa:
Znowu w malakserze kolejno : 750 g Toski, 150 g śmietany 18-22%
(standardowy kobek np, Danona), 170-190 g cukru (jak kto woli),
1 cukier wanilinowy, 4 jajka całe, 3 płaskie łyżki mąki tortowej, 120 ml
mleka, pół aromatu pomarańczowego (tzn, pól rakiej małej fiolki, bo są
czasami w buteleczkach). Masę wylewamy (lejąc na odwróconą łyżkę) na
ochłodzony spód.
Pieczemy ok 1 godzinę w tej samej temperaturze.
W międzyczasie robimy polewę:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 białe czekolady (polecam Milke), i dodajemy
2 kubki po 150g śmietany 18-22%, mieszamy dokładnie i wylewamy na
sernik (trzeba poczekać po wyjęciu z piekarnika jakieś 10-15 min aż troche
opadnie),
Polany gorący sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin.
Smacznego!
|