Data: 2004-06-13 16:41:35
Temat: Re: ciasta z miodem
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Znowu się odchudzam, w związku z czym ciągle myślę o jedzeniu;) Od 2
> tygodni męczą mnie ciasta z udziałem miodu. Dzielę się przepisami
> wypróbowanymi i smacznymi (najlepszy ten pierwszy) i liczę, że i Wy się
> podzielicie swoimi przepisami na miodowe ciasta i ciastka.
Ja mam chyba tylko piernik, ale za to pyszny:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje).
Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając.
Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika.
Piec 180 - 190 stopni około 35 minut.
Czasami przekladam go kremem kawowym:
5 łyżeczek kawy zmielonej
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + mała ilość wody
8-10 żółtek
4 łyżki cukru zwykłego
1 kostka masła
Kawę zmieloną zaparzyć we wrzątku.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w małej ilości wody.
Żółtka z cukrem utrzeć w garnku, dolać zaparzoną kawę.
Gotować aż zgęstnieje.
Ostudzić.
Zmiksować razem z kostką masła.
Tylko nie zawsze daje az tyle zoltek do kremu.
Piernik jest dosc wilgotny i rownie dobry bez kremu.
Pozdrawiam.
Basiek.
|