Data: 2000-12-14 15:03:17
Temat: Re: ciastka bez jajek
Od: "Danka" <j...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy one musza koniecznie lezakowac czy mozna je tez zrobic 2 dni przed
zjedzeniem?
Pozdr.,
Danka
"asia" <j...@h...com.pl> schreef in bericht
news:3a373a41$1@news.vogel.pl...
> Ktos tu kiedys pytal o ciasto/ciastka bez jajek. Wlasnie wczoraj zrobilam
> takie ciastka, juz czekaja na Swieta. Oto przepis:
>
> 1/2 kg maki
> lyzeczka proszku
> 1 kostka margaryny
> 3/4 szkl. cukru
> cukier waniliowy
> lyzka octu
> 2 lyzki smietany
>
> Wyrabiamy i wstawiamy na godzine do lodowki. Nastepnie walkujemy na ok.
pol
> cm, moze byc grubsze. Na poczatku trzeba podsypywac sporo maki, ale mozna
to
> klejenie sie opanowac. Wycinamy ciasteczka - ja robie takie drobniutkie,
> wycinam najmniejszymi foremkami. Na natluszczona blache, smarujemy ciastka
> bialkiem i ozdabiamy kolorowa posypka, sezamem, makiem, kakao, cynamonem,
> platkami migdalow...co tam chcemy. Pieczemy na ok. 180 stopni, przez 7-10
> minut, trzeba pilnowac, az zaczynaja sie zlocic.
> Sa latwe do zrobienia i bardzo dobre. Mozna je dlugo przechowywac.
> Aha, z tej porcji wychodza 4 blachy.
> Asia
>
>
|