Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto
Date: Tue, 13 May 2003 13:09:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <b9qjph$gn1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b9qikg$jo8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fto1.flt.krasnik.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1052824177 17121 195.117.192.121 (13 May 2003 11:09:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 May 2003 11:09:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155979
Ukryj nagłówki
Użytkownik "GD" <b...@g...com.pl> napisał:
> Czy ktoś może spotkał się z ciastem o nazwie "kora orzechowa"?
> Jeśli tak bardzo proszę o przepis.
"Spotkalam sie" z ciastem o nazwie Kora :)
Oto przepis Moniki Janickiej:
KORA-ciasto
8 bialek
20 dkg cukru
3 żółtka (5 żółtek idzie do kremu)
10 dkg orzechow siekanych i 10 dag mielonych
10 dkg kokosu
10 dkg rodzynek
1łyżka mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
Bialka ubic, dodac cukier, pod koniec żółtka i jeszcze ubijac, na koniec
dodac wszystkie bakalie i make, proszek .
Rozłożyc na dwie blachy jednakowe i piec ok. 35 minut w temp 170C.
KREM
1 puszka brzoskwin
1,5 kostki masła
Sok z brzoskwin zagotowac z 3 łyżkami cukru, 2 budyniami smietankowymi
i 3/4 szkl. wody, rozpuscic + 1 łyzka mąki pszennej + 5 żółtek.
Wszystko mieszamy i wlewamy na gotujacy sie sok z brzoskwin.
Masło utrzeć, dodac schłodzony budyń i dobrze utrzec, dac polowe kremu
na placek bakaliowy, na to ciastka delicje nasaczone kawa i alkoholem, na
to krem i placek bakaliowy, na to cienko kremem i na wierzch brzoskwinie,
a na to 2 galaretki brzoskwiniowe z mniejszej ilosci wody.
Pozdrawiam
Lilla
|