Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "vefour" <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto francuskie
Date: Sat, 24 Aug 2002 21:27:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <ak8mmc$h01$1@news2.tpi.pl>
References: <ak84sg$df9$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <004401c24b80$02670c00$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: pi18.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1030217229 17409 217.99.209.18 (24 Aug 2002 19:27:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 24 Aug 2002 19:27:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121834
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:004401c24b80$02670c00$0200a8c0@tea...
>
> ----- Original Message -----
> From: "SESA" <s...@t...pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Saturday, August 24, 2002 4:24 PM
> Subject: ciasto francuskie
>
>
> > Bardzo prosze o przepis na prawdziwe ciasto francuskie, tak, abym nie
> > musiała cały czas kupowac mrożonego.
> > Dziękuje Sesa
> >
> tutaj jest przepis:
> http://www.kuchnia.3miasto.pl/5475.htm
> (tym nadzieniem krabowym sie nie przejmuj - przepis na ciasto jest
istotny)
> to pracochlonne ciasto, nie wiem,czy bardziej jednak sie nie oplaca
kupowac
> mrozonego (zalezy, co ci drozsze: pieniadze czy czas ;-)
> Herbatka efemeryczna
Z pracochlonnoscia sie nie zgodze do konca (z technika juz bardziej, ale bez
przesady, dobre tarty robi mi sie trudniej ...). Takie ciasto wymaga przerw
w walkowaniu, wiec fajnie sie je robi podczas innych prac - robic wylacznie
je to troche bez sensu, chyba ze z przerwami na ksiazke :))) I sprobuj
dostac cos co bywa nazywane "suchym maslem" bo zwykle lubi sie rozlazic (a
co najmniej bardzo solidnie schlodz).
V.
|