Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "nusia" <d...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto jablkowo -orzechowe
Date: Fri, 6 Feb 2004 08:31:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <bvvg22$i4a$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bvvc9b$ejk$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: psk204.informtech.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1076052867 18570 217.98.235.204 (6 Feb 2004 07:34:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Feb 2004 07:34:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190645
Ukryj nagłówki
> Wczoraj wyprobowalam przepis na ciasto jablkowo-orzechowe (zrodlo
przepisu -
> kierowniczka administracyjna ode mnie z pracy;-))
> Ciasto wyszlo bardzo smaczne, wiec z czystym sumieniem moge polecic
przepis.
>
> Potrzebne:
> 4 jajka
> 1 szkl. cukru
> 2 szkl. mąki (tortowej)
> 3/4 szklanki oleju
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka sody oczyszczonej
> 1 lyzeczka cynamonu
> 10 dag orzechow wloskich
> 10 dag suszonych sliwek
> 6 jablek (najlepiej renety)
>
> Jablka obrac, pokroic w kostke, rozdrobnic orzechy i sliwki.
> Jajka cale ubic z cukrem, do puszystej masy dodac sode, proszek, cynamon,
> make i olej - znaczy wszystkie pozostale skladniki ciasta.
> Nastepnie dodac orzechy i sliwki - to jeszcze mozna wymieszac mikserem.
> Na koniec wsypac jablka, wymieszac lyzka zeby wszystko razem sie skleilo i
> wylozyc do wysmarowanej i wysypanej bulka tortownicy (takiej wiekszej,
> zdaje sie 24 cm).
> Wstawic do podgrzanego piekarnika - tak kolo 150 stopni, temperature
> podkrecic do 180 i piec 1 godzine.
>
> smacznego;-)
>
> Basia
Cos podobnego kiedyś piekłam tylko zamiast suszonych śliwek dawałam
rodzynki.
Chyba jutro cos takiego upiekę :)
pozdr.
Danka
|