« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-18 13:42:18
Temat: ciasto na pierogi a mąkaNaszła mnie ochota na pierogi . Ciasto robiłam zawsze z mąki tortowej
(wyłacznie takiej używam w kuchni + ziemniaczana). Ale ostatnio czytając
grupę ktoś napisał, że ciasto do pierogów robi się z mąki poznańskiej. Może
ktoś mi rozjaśni i podpowie jaka mąka do czego (wrocławska, poznańska, nie
mówiąc o krupczatce).
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-18 14:15:26
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąkaJa tam robie z szymanowskiej czerwonej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 14:28:52
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąkaAnet wrote:
> Naszła mnie ochota na pierogi . Ciasto robiłam zawsze z mąki tortowej
> (wyłacznie takiej używam w kuchni + ziemniaczana). Ale ostatnio czytając
> grupę ktoś napisał, że ciasto do pierogów robi się z mąki poznańskiej. Może
> ktoś mi rozjaśni i podpowie jaka mąka do czego (wrocławska, poznańska, nie
> mówiąc o krupczatce).
One maja rozne numeracje, nie wiem ktora ma jaki nr, ale zdaje sie ze od
450 (tortowa) w gore. Im wyzszy nr tym mniej oczyszczona maka i takie
np. 2000 to akurat na bardzo czarny chleb sie nadaje ;)
Kot z 450 i 1500 w szafie
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 15:25:41
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąka> Naszła mnie ochota na pierogi . Ciasto robiłam zawsze z mąki tortowej
> (wyłacznie takiej używam w kuchni + ziemniaczana). Ale ostatnio czytając
> grupę ktoś napisał, że ciasto do pierogów robi się z mąki poznańskiej.
Może
> ktoś mi rozjaśni i podpowie jaka mąka do czego (wrocławska, poznańska, nie
> mówiąc o krupczatce).
poczytaj http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3
rene
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-18 15:36:39
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąka
> poczytaj http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3
> rene
>
Wielkie dzięki . Przy nastepnych zakupach uwzględnie i zamiast 3 tortowych
każda inna.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-19 15:31:13
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąka
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4173D21D.8000804@poczta.onet.pl...
> Anet wrote:
> > Naszła mnie ochota na pierogi . Ciasto robiłam zawsze z mąki tortowej
> > (wyłacznie takiej używam w kuchni + ziemniaczana). Ale ostatnio
czytając
> > grupę ktoś napisał, że ciasto do pierogów robi się z mąki poznańskiej.
Może
> > ktoś mi rozjaśni i podpowie jaka mąka do czego (wrocławska, poznańska,
nie
> > mówiąc o krupczatce).
>
> One maja rozne numeracje, nie wiem ktora ma jaki nr, ale zdaje sie ze od
> 450 (tortowa) w gore. Im wyzszy nr tym mniej oczyszczona maka i takie
> np. 2000 to akurat na bardzo czarny chleb sie nadaje ;)
Najwyższy numer, jaki może być, to 1000 dla czystej mąki razowej (1000 g
mąki z 1000 g zboża).
Pozdrawiam
wa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-19 15:44:47
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąkawektor wrote:
> Najwyższy numer, jaki może być, to 1000 dla czystej mąki razowej (1000 g
> mąki z 1000 g zboża).
Kiedy ta numeracja to zupelnie co innego oznacza... Masz chyba jakies
niepelne informacje.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-19 17:39:03
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąka
Użytkownik "wektor" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cl3c1j$h8t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Najwyższy numer, jaki może być, to 1000 dla czystej mąki razowej (1000
g
> mąki z 1000 g zboża).
Bierze się sto gramów mąki i spala. Potem waży się popiół. Wiemy
wówczas, ile procentowo popiołu jest w tej mące. Potem mnoży się to
przez tysiąc i wynik podaje na opakowaniu. Jakieś tam normy nie
pozwalają pisać mniej, niż 450, choć zamojskie zakłady chwalą się że
powinni sobie pisać poniżej 150...
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |