Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re:ciasto struclowe- przepis
Date: Thu, 4 Jul 2002 11:06:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <ag13j2$i4m$2@news2.tpi.pl>
References: <afvck2$2aq$1@news2.tpi.pl> <ag11jq$h98$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1025773987 18582 213.25.246.186 (4 Jul 2002 09:13:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Jul 2002 09:13:07 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114931
Ukryj nagłówki
Ciasto struclowe :
Zrobienie ciasta struclowego to prawdziwa sztuka, ktorej trzeba sie nauczyc.
Niezaleznie od tego, czy nadzienie bedzie slodkie czy pikantne- im ciensze
platy- tym jest ono lepsze.Podstawowymi skladnikami sa : maka , tluszcz,
woda i szczypta soli ( patrz : baklawa).Najlepsza jst maka typu
550.Skladniki na ciasto struclowe powinny byc uprzednio ogrzane. Tluszcz
staly trzeba stopic, nie nalezy go jednak rozgrzewac zbyt mocno.Ogrzana( do
temp. pokojowej) make wsypuje sie do miski, dodajac sol, wode, tluszcz (
ewentualnie jajko- jak jest w przepisie). Wszystkie skladniki zagniata sie w
kierunku od srodka do brzegow miski, az powstanie dosc twardawe ciasto.
Trzeba je dokladnie wyrobic, najlepiej na oproszonej maka stolnicy. Gdy
bedzie dostatecznie elastyczne, formuje sie podluzny bochen i wyrabia reka
okreznym ruchem, az stanie sie gladkie i ciagliwe, nie bedzie przywierac do
reki a na wierzchu pojawia sie wyrazne pecherze powietrza. Druga reka od
czasu do czasu podsypujemy nieco maki, aby ciasto nie przywieralo do
stolnicy. Najlepiej nie dodawac na poczatku calej , przewidzianej w
przepisie ilosci maki, a dosypywac ja podczas wyrabiania ciasta. Masa
powinna jej wchlonac tyle, aby uzyskala odpow. konsystencje.Rozprowadzenie
zbyt gestego , twardego ciasta dodatkiem plynu jest prawie niemozliwe.
Nastepnie trzeba ciasto zbic, aby usunac resztki maki i odpowietrzyc( bo
inaczej bedzie sie rwalo podczas rozciagania). W tym celu formuje sie kule i
uderza nia z wys.20-30 cm o stolnice.Potem zawija sie kule ciasta w
plastikowy woreczek (albo wklada do ogrzanej i natluszczonej olejem miski i
pozostawia na 15 min. w cieplym miejscu aby "odpoczelo'. Teraz ciasto trzeba
jeszcze raz zagniesc , po czym ROZWALKOWAC.
W tym celu posypuje sie zwykly obrus lub dziecinne przescieradlo maka i
uklada ciasto na srodku. Walkuje sie je mozliwie cienko we wszystkich
kierunkach, po czym rozciaga.Teraz zaczyna sie najtrudniejsza faza. Rece
posypuje sie maka i wsuwa dlonie pod ciasto od spodu do polowy szerokosci,
po czym rozsuwa w kierunku brzegow. Te czynnosc powtarza sie dotad, az
ciasto bedzie tak cienkie, ze bedzie mozna przez nie czytac gazete:))). Im
bardziej elastyczne ciasto, tym mniejsze niebezpieczenstwo , ze sie
rozerwie. Dlatego tez dobrze jest posmarowac je od czasu do czasu plynnym
tluszczem, aby z wierzchu nie obeschlo. Na koniec obcina sie zbyt grube
brzegi nozycami.
Teraz naklada sie na strucle wybrane nadzienie, pozostawiajac wolne
brzegi ze wszystkich stron szer. ok. 3 cm .Potem podwija sie brzeg , tak,
aby nawet rzadkie nadzienie nie splynelo. Teraz trzeba strucle zwinac: w tym
celu nalezy uniesc do gory brzeg ciasta, przytrzymac je palcami, dlonmi
lekko przycisnac ciasto do sciereczki, po czym przytrzymujac uniesiona
sciereczke , zrolowac. Boki zawinac pod spod. Pomagajac sobie sciereczka,
przeniesc na natluszczona blache lub dowolna forme i piec ok. 40 min. w
temp. 180-200 st. .Strucle mozna podawac na cieplo lub zimno. Nie nalezy jej
przechowywac zbyt dlugo, gdyz nadzienie spowoduje , ze ciasto mieknie.
ufff Jola L-L
przepis z tego samego zrodla co baklawa
|