Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.ipartners.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.
edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supe
rnews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z dyni
Date: Tue, 28 Oct 2003 10:03:32 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bnm5d9$e2m$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177704
Ukryj nagłówki
Wkn wrote:
>
> Hej,
> planuje w piatek spotkanie ze znajomymi i chcialam w czwartek zrobic ciasto
> z dyni (pumkin pie, zdaje sie w oryginale).
> Czy mozecie podrzucic mi sprawdzony przepis?
> Magdo, Krysiu, na pewno robilyscie kiedys cos takiego.
> Slyszalam tez, ze kombinacja farszu dyniowo-jablkowego wychodzi niezle.
>
> pozdrawiam
> Wkn
Pumpkin Pie
Ciasto na jeden paj:
250 ml maki (1 szklanka)
75 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
Nadzienie
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1/2 szklanki skondensowanego mleka
1 jajko
cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki do smaku
Kawalek dyni zawinac w folie i upiec przez godzine lub dluzej, az miazsz
bedzie kompletnie miekki. Wydrazyc i rozciapac widelcem. Dodac pozostale
skladniki, wymieszac.
Ciasto w malakserze: w malym, naczyniu polaczyc jajko, ocet i wode i
dobrze wymieszac widelcem. Pokroic maslo na kawalki i umiescic w
malakserze wraz z maka. Nacisnac guzik na 3-5 sekund, jednoczesnie
wlewajac przez otwor mieszanke jajeczna. Przelozyc te kruszonke do miski
i szybko polaczyc czubkami palcow w kule, schlodzic. Ciasto bedzie
bardzo kluchowate i kruszace sie. Umiescic miedzy dwoma platami
pergaminu i rozwalkowac w okrag troche wiekszy niz talerz do paja.
Zamrozic rozwalkowane ciasto w pergaminie przez 3-4 minuty, zdjac
pergamin (ktory latwo odejdzie od zamrozonego ciasta, a nie odejdzie od
niezamrozonego), umiescic ciasto w talerzu pajowym, wlac nadzienie i
wyrownac. Mozna udekorowac orzechami wloskimi. Piec w bardzo goracym
piecu (200°C) az srodek nadzienia peknie u noz wstawiony w srodek
wyjdzie czysty. Podawac cieply z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Jesli sie nie ma malaksera, posiekac maslo w mace, rozetrzec widelcem,
skropic mieszanka jajeczna i dalej jak wyzej.
Wspominasz mieszanke jablek i dyni - nie robilam, ale pomysl swietny i
nastepnym razem sprobuje pol na pol miazsz jablkowy i dyniowy.
Magdalena Bassett
|