Data: 2001-09-26 10:43:52
Temat: Re: ciasto z galaratką i owocami-torcik advocat
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Swampe <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9opl4q$dg$...@n...onet.pl...
> Czy ktos moze dac mi przepis na ciasto z galaretka i owocami? Ciasto nie
> moze byc twarde (odpada ciasto kruche), nie moze to byc tez sernik na zimn
o.
> Pozdrawiam,
> Swampe
Torcik "advocat"
Spod jest biszkoptowy, mnie tez zawsze brzegi odstaja i niezawodny sposob to
jest wyjac biszkopt z tortownicy, tortownice wylozyc folia aluminiowa (czase
m mozna dostac extra szeroka, albo mozna dwa kawalki folii ulozyc rownolegle
, zawinac brzegi razem kilka razy i powstaja dosc duzy plat folii, wtedy spo
kojnie starcza na wylozenie tortownicy i wysoka scianke - taki cylinder). Ja
mam na stanie duzy gar o srednicy takiej jak tortownica, odwracam go do gory
dnem i na nim formuje foliowy cylinder. Biszkopt wsadzamy do foremki z folii
i razem z nia do tortownicy.
Biszkopt z dowolnego przepisu (na tortownice 28cm z 3 jaj)
Krem advocatowy:
6 zoltek
6 lyzek cukru pudru
100 ml spirytusu
cukier waniliowy (z czarnymi kropkami przwdziwej wanilii, ciekawie wyglada
250ml slodkiej swiezej smietanki kremowki +lyzka cukru pudru
op. zelatyny na pol litra wody
Owoce (brzoskwinie, ananasy, borowka amerykanska, truskawki - taka kompozycj
a jak Ci pasuje) moja ulubiona to brzoskwinie i gruszki, moga byc puszkowe a
lbo z kompotu domowego
Galaretka o smaku pasujacym do owocow, przyrzadzona na tym co sie z puszek o
dleje lub na kompocie
Krem:
zoltka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym az do bialosci, dodajemy cieniut
kim strumieniem spirytus ciagle miksujac. Odstawiamy na dwie godziny az sie
zetnie.
Zelatyne moczymy i rozpuszczamy, dodajemy advocat energicznie mieszajac, jak
sie zrobia GRDULE to ostroznie podgrzewamy ciagle mieszajac az sie wyrowna.
Dodajemy ubita z lyzka cukru pudru smietanke powoli mieszajac rozga. Mase wy
lewamy na biszkopt uszczelniajac dokladnie brzeg, wstawiamy do lodowki. Na s
cieta mase ukladamy owoce i zalewamy je wpol scieta galaretka.
Wersja sezonowa z musem malinowym: teraz sa maliny dosc tanie wiec warto to
wykorzystac. Bierzemy kg malin, blendujemy i przecieramy przez sito. Trzeba
to doslodzic do smaku, zmierzyc objetosc przecieru i zastosowac odpowiednia
ilosc zelatyny. Ten mus malinowy zawsze robi wrazenie na gosciach i jest duz
o bardziej niepospolity od wianka brzoskwin z puszki zalanych galaretka wini
ary.
|