Data: 2005-04-02 08:54:32
Temat: Re: ciasto z wiśniami
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl>
> Witam
> Mam połówke biszkoptu i wydrylowane mrożone wiśnie. Może ktoś poradzi
i poda
> jakiś pomysl na połączenie tego żeby wyszło dobre ciasto.
Tort wiśniowo-czekoladowy.
Wiśnie [jedno opakowanie] mrożone wsypujesz do zamykanego litrowego
słoika, nakładasz na nie parę łyżek dobrego łagodnego miodu i zalewasz
100 ml rumu [od biedy może być i pseudo-rum] + 200 ml spirytusu,
odstawiasz na kilka godzin w ciepłe miejsce, wiśnie z reguły po 24
godzinach już są pijane i aromatyczne, nie zapominaj o delikatnym
wstrząsaniu słoikiem szczególnie na początku aż do rozpuszczenia się
miodu. Nalewka [można ją rozcieńczać b. mocną herbatą] też będzie dobra
do nasączania biszkoptu. Krem obowiązkowo czekoladowy.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|