Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!skynet
.be!skynet.be!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.earthlink.n
et!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto ze sliwkami-bez masla-szukam przepisu...
References: <akimfg$lnf$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Date: Wed, 28 Aug 2002 13:37:16 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1030567003 4.60.132.229 (Wed, 28 Aug 2002 13:36:43 PDT)
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Aug 2002 13:36:43 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122692
Ukryj nagłówki
MechaGodzilla wrote:
>
> Dzien dobry!
>
> upal niemilosierny, nie chce mi sie z domu wychodzic. mam sliwki i wszystko
> oprocz masla czy tam margaryny.
> moze ktos ma przepis na takie ciasto gdzie zamiast masla daje sie np.
> olej??? albo zupelnie bez tluszczu...
>
> pozdrawiam ledwie zipiac (zipionc)
> Mechcia
tu opinia, ponizej przepis na pyszne ciasto sliwkowe podane przez wkn
(co prawda nie bez tluszczu, ale warto, ja dalam maslo zamiast margaryny):
"Wczoraj mielismy gosci, ktorzy zapowiedzili sie na 3 godziny przed
wizyta. W
panice przypomnialam sobie o przepisie na ciasto ze sliwkami, wydrukowalam,
popedzilam do sklepu (na szczescie sa hipermarkety;), ciasto zrobilam na
gwalt. Wyciagnelam z piekarnika, jak goscie wchodzili do domu. I co? To
niesprawiedliwe! Dlaczego zjedli mi cale ciasto? A ja tylko 2 kawalki? A
moj maz tylko 3?;)
Ciasto bylo przepyszne... niniejszym deklaruje, ze bedzie to moj ulubiony
przepis na ciasto z owocami!
Pozdrawiam
Marta"
A tu przepis wkn:
1 kostka margaryny
szklanka cukru
2 szklanki maki
3 jajka
3 lyzki smietany
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki cukru do piany
70 dag twardych sliwek wegierek
Margaryne utrzec z cukrem, dodawac zóltka, make, proszek do pieczenia,
smietane, na koncu ubita na sztywno piane z bialek, ale bez ostatnich
dwóch - trzech lyzek - beda potrzebne do polewy. Ciasto powinno byc geste.
Ciasto wylac na srednia tortownice, poukladac lekko polówki sliwek skórkami
do dolu, kilka sliwek poprzekrawac na cwiartki wzdluz i powciskac w wolne
miejsca miedzy sliwkami - te wpadna do ciasta na dól.
Piec w 180 stopniach okolo 1 godziny. PO wyjeciu, lekko cieple posmarowac
reszta piany ubita z 2 lyzkami cukru. Bardziej leniwi moga po prostu posypac
ciasto cukrem pudrem i pozrec. :)))
smacznego, naprawde polecam. Doskonale na cieplo i na zimno. Poza tym
niepracochlonne.
wkn
|