From: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3d5cc738$1_3@news.vogel.pl> <ajihaa$1ia$1@news.onet.pl>
<3d5cc9be$1_3@news.vogel.pl> <ajijr3$sr7$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: ciasto ze sliwkami by Wkn
Date: Fri, 16 Aug 2002 12:36:28 +0200
Lines: 32
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: skorupski.net.autocom.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1029494022 skorupski.net.autocom.pl (16 Aug 2002 12:33:42
+0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.vogel
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120367
Ukryj nagłówki
Użytkownik "wojus" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ajijr3$sr7$1@news.tpi.pl...
> kurcze, to jakiś periodyk?
> a moze napiszecie początkującym cały przepis?
> z góry dzięki
Ech....zawsze mozna rzucic okiem do watku, o ktorym mowa:-) Ale dzis mam
dobry dzien;) wiec wklejam przepis na pyszne ciasto by Wkn:
1 kostka margaryny
szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru do piany
70 dag twardych śliwek węgierek
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,
śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich
dwóch - trzech łyżek - będa potrzebne do polewy. Ciasto powinno być gęste.
Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać lekko połówki śliwek skórkami
do dołu, kilka śliwek poprzekrawać na ćwiartki wzdłż i powciskać w wolne
miejsca między śliwkami - te wpadną do ciasta na dół.
Piec w 180 stopniach około 1 godziny. PO wyjęciu, lekko ciepłe posmarować
resztą piany ubitą z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu posypać
ciasto cukrem pudrem i pożreć. :)))
smacznego, naprawdę polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym
niepracochłonne.
|