Data: 2002-08-18 09:50:53
Temat: Re: ciasto ze sliwkami by Wkn
Od: "Atimka :\)" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ajm5rh$hv0$1@news.onet.pl...
> Ciasto nadzwyczajne, jako leniwy oczywiście posypałem cukrem. Jedno ale,
po
> 1 godzinie w temp. 180 stopni było całkiem surowe (blade i półpłynne)
> podniosłem temp. do 200 i 15 minut wydłużyłem czas. Mimo obaw wyszło
> OK.Chyba że mam termometr do .. naprawy.
> Pozdrawiam
> K - 2
> >
> > Ech....zawsze mozna rzucic okiem do watku, o ktorym mowa:-) Ale dzis mam
> > dobry dzien;) wiec wklejam przepis na pyszne ciasto by Wkn:
> >
> > 1 kostka margaryny
> > szklanka cukru
> > 2 szklanki mąki
> > 3 jajka
> > 3 łyżki śmietany
> > łyżeczka proszku do pieczenia
> > 2 łyżki cukru do piany
> > 70 dag twardych śliwek węgierek
> >
> > Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,
> > śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich
> > dwóch - trzech łyżek - będa potrzebne do polewy. Ciasto powinno być
gęste.
> > Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać lekko połówki śliwek
> skórkami
> > do dołu, kilka śliwek poprzekrawać na ćwiartki wzdłż i powciskać w wolne
> > miejsca między śliwkami - te wpadną do ciasta na dół.
> > Piec w 180 stopniach około 1 godziny. PO wyjęciu, lekko ciepłe
posmarować
> > resztą piany ubitą z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu
> posypać
> > ciasto cukrem pudrem i pożreć. :)))
> > smacznego, naprawdę polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym
> > niepracochłonne.
> >
ufffff nareszcie mila istotka;))))))
Dziekuje serdecznie za poswiecenie mi czasu;)))))))))))))))))))))
Atimka......a teraz ide podziekowac osobiscie;))))
|