Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-ma
il
From: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto ze sliwkami by Wkn
Date: Sat, 17 Aug 2002 20:49:46 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: d...@p...onet.pl@pg246.gliwice.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <ajm5rh$hv0$1@news.onet.pl>
References: <3d5cc738$1_3@news.vogel.pl> <ajihaa$1ia$1@news.onet.pl>
<3d5cc9be$1_3@news.vogel.pl> <ajijr3$sr7$1@news.tpi.pl>
<3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pg246.gliwice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1029610161 18400 217.98.193.246 (17 Aug 2002 18:49:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Aug 2002 18:49:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120548
Ukryj nagłówki
Ciasto nadzwyczajne, jako leniwy oczywiście posypałem cukrem. Jedno ale, po
1 godzinie w temp. 180 stopni było całkiem surowe (blade i półpłynne)
podniosłem temp. do 200 i 15 minut wydłużyłem czas. Mimo obaw wyszło
OK.Chyba że mam termometr do .. naprawy.
Pozdrawiam
K - 2
>
> Ech....zawsze mozna rzucic okiem do watku, o ktorym mowa:-) Ale dzis mam
> dobry dzien;) wiec wklejam przepis na pyszne ciasto by Wkn:
>
> 1 kostka margaryny
> szklanka cukru
> 2 szklanki mąki
> 3 jajka
> 3 łyżki śmietany
> łyżeczka proszku do pieczenia
> 2 łyżki cukru do piany
> 70 dag twardych śliwek węgierek
>
> Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,
> śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich
> dwóch - trzech łyżek - będa potrzebne do polewy. Ciasto powinno być gęste.
> Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać lekko połówki śliwek
skórkami
> do dołu, kilka śliwek poprzekrawać na ćwiartki wzdłż i powciskać w wolne
> miejsca między śliwkami - te wpadną do ciasta na dół.
> Piec w 180 stopniach około 1 godziny. PO wyjęciu, lekko ciepłe posmarować
> resztą piany ubitą z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu
posypać
> ciasto cukrem pudrem i pożreć. :)))
> smacznego, naprawdę polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym
> niepracochłonne.
>
>
|