Data: 2002-12-03 21:38:16
Temat: Re: ciato?
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
margola & zielarz <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> wrote:
> ja bym to zrobila z kruchego na slono, ale jak? kruche zrobic i cukier po
> prostu pominac, czy co? No mozna jeszcze z francuskiego, ale ja osobiscie
> zaszalalabym z kruchym.
Można zrobić ciasto półfrancuskie śmietanowe: kostka masła, pół kilo mąki i
250 ml kwaśnej śmietany, plus szczypta soli. Wszystkie składniki powinny być
bardzo zimne, masło zmrożone. (Szczypta soli może być w temperaturze
pokojowej ;-)) Posiekać masło z mąką na kaszę, dodać śmietanę, szybko
zagnieść, włożyć na co najmniej 12 godzin do lodówki. To ciasto jest bardzo
uniwersalne, ja z niego poza tartami robiłam też rurki z kremem (nadziewane
kremem budyniowym albo bitą śmietaną).
Kruche bez cukru też powinno wyjść, to chyba coś jak francuskie pate brisee,
nie?
> btw nigdy nie zrobilam udanego francuskiego, po tym, jak zmierzylam sie z
> drozdzakami (z sukcesem) moze czas stawic czola milles feuilles? (francuskie
> dla niewtajemniczonych)
Próbowałam, i niestety, zawsze mi wychodziło gorzej niż to kupione mrożone ;-)
Może pora się z nim zmierzyć jeszcze raz? :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|