Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!newsfeed2.easynews.net!ision!newsfeed.f
reenet.de!feed20.multikabel.net!multikabel.net!feed10.multikabel.net!hwmnpeer01
.ams!news.highwinds-media.com!feed.xsnews.nl!feeder.xsnews.nl!sn-xt-ams-06!sn-x
t-ams-11!sn-xt-ams-05!sn-xt-ams-04!sn-ams!sn-feed-ams-02!sn-post-ams-01!sn-post
-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co do sosu barbecue?
Date: Wed, 29 Nov 2006 09:25:11 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <ekkck7$jeq$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <ekkck7$jeq$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=x-mac-ce; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:284282
Ukryj nagłówki
Martyna Bilska wrote:
> Witam
> Jakie mięso najlepiej nadaje się do sosu barbecue? Wiem, że jest odwrotnie, że
> sos jest do mięsa a nie mięso do sosu, ale kiedyś jadłam jakieś mięso z tym
> właśnie sosem i nie pamiętam co to było. Powiedzcie jaki rodzaj mięsa i jak
> przyrządzanego jest najlepszy do tego sosu...
>
> Pozdrawiam i z góry dziękuję,
> Martynka
>
Czy chodzi Ci o miesa, ktore sie smaruje sosem BBQ podczas pieczenia na
grillu, czy chodzi Ci o mieso duszone w tym sosie? Jesli o to drugie, to
tu najprostszy sposob na BBQ Pork, czyli wieprzowine w sosie barbecue.
Przepisow oczywiscie jest tyle, ile na bigos:
Wieprzowina w sosie barbecue
1-2 kg kawalkow tlustej wieprzowiny wielkosci pol dloni obsmazyc na
grillu (lub patelni) az brazowe naokolo. Umiescic w brytfannie lub duzym
zaroodpornym pojemniku. Zalac ponizszym sosem i piec w 150ĄC przez 2
godziny, lub az mieso latwo bedzie rozdzielic widelcem.
Podac z duza salata i chlebem czosnkowym, albo pieczonymi ziemniakami
albo ryzem.
Sos do barbecue do kazdego miesa
2-3 duze cebule
2-3 lyzki oliwy
250 ml ketchupu
125 ml brazowego cukru
250 ml kawalkow ananasa z sokiem
4 lyzki sosu sojowego
4 lyzki octu
sol, pieprz, pieprz cayenne wedle smaku
Cebule pokroic i zeszklic na oliwie. Umiescic w malym garnku. Dodac
reszte skladnikow. Doprowadzic do wrzenia, zalac przybrazowione mieso,
piec co najmniej 1 godzine.
Magdalena Bassett
|