Data: 2005-03-09 21:59:34
Temat: Re: co i jak na parze?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
hanna kolenda wrote:
> Mam wrazenie,ze moje pytanie nie weszlo prawidlowo,ale nie mam wprawy.Jestem
> nowa i witam wszystkich.CZy ktos gotuje na parze?Co i jak? Bede wdzieczna za
> przepis chociaz jeden.Garnek mam.Ikapik
>
tu przepis na szybkie danie w chinskim stylu, spojzr rowniez w archiwum,
gdzie jest watek: gotowanie na parze, jest tam kilka przepisow na
chinskie dania.
To mozna rowniez uzywac jako nadzienie do chinskich pierogow.
Chinskie kulki miesne
1/2 kg mielonej, chudawej wieprzowiny
1 szklanka posiekanej chinskiej kapusty
3 lyzki posiekanej cebulki dymki
1 lyzka startego imbiru
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego lub 1 lyzka octu zwyklego
1 lyzka maki ryzowej lub kartoflanej
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
2 szklanki goracego, ugotowanego ryzu
Dokladnie polaczyc wszystkie skladniki oprocz ryzu w glebokiej misce,
przykryc folia i odstawic na 20 minut.
Uformowac male kulki wielkosci wloskich orzechow (mokrymi rekoma) i
ulozyc na talerzu w pojedynczej warstwie.Talerz wstawic do parownika i
gotowac 6 minut, przeciac jeden i sprawdzic, czy ugotowany na wylot.
Rosolem, ktory powstanie na talerzu polac ryz, na to ulozyc kulki i
podac z salatka z czerwonej papryki czy pomidora.
Mozna, ale niekoniecznie, podac sos do maczania kulek:
Sos do maczania
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego
1 lyzeczka cukru
Zagotowac, dodac
4 lyzki wody
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
wymieszac, przelac do indywidualnych malutkich miseczek, kazda posypac
odrobina posiekanej cebulki dymki
Magdalena Bassett
|