Data: 2007-10-28 13:47:04
Temat: Re: co jecie 1 listopada?
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aicha pisze:
> To to samo co pańska skórka?
A co jest to pańska skórka?
Miodek turecki to takie pozlepiane bryłki, głównym składnikiem jest
chyba skarmelizowany cukier, zcasem z dodatkiem kakao, zawsze
"aromatów", w kolorze od kremowego do brązowego poprzez gamę pomiędzy
nimi, utkane tam są orzechy ziemne, całość potwornie słodka i mocno
trąci chemią, której nie umiem sprecyzować.
Są jeszcze "misie świeże" waflowe, nadziewane czymś (kremem? białkiem
ubitym z cukrem?), kolorowe cukierki odpustowe, ale te można spotkać i w
innym czasie i miejscach. A "miodek turecki" wyłącznie u bram
cmentarnych w początku listopada, sprzedawany w celofanowych "tytkach",
jak mawiają poznaniacy.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/ (Zna pan Caporetto?)
|