Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co jecie 1 listopada?
Date: Mon, 5 Nov 2007 06:45:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <fgmb16$kjd$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fgem4i$2fb$1@nemesis.news.tpi.pl> <fgen0m$oa8$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fgeo50$65v$1@nemesis.news.tpi.pl> <fgeob2$6f9$1@nemesis.news.tpi.pl>
<01a801c81f45$5a678f80$2b016957@homebarb>
NNTP-Posting-Host: abdc200.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1194241894 21101 83.6.244.200 (5 Nov 2007 05:51:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2007 05:51:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 071104-0, 2007-11-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305058
Ukryj nagłówki
"Barbara" <b...@i...com.pl> wrote in message
news:01a801c81f45$5a678f80$2b016957@homebarb...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Jaksa" <j...@p...pl>
>
> |
> | Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> | news:fgeo50$65v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> |
> | > Pokuś się - to z moich stron!!! Mam w rodzinie Łemków - górali z
> Beskidu
> | > Niskiego i Sądeckiego
> | >
> | Jadłem kiedyś takie grzyby kiszone, ale przywiezione z Białorusi -
> pycha.
> | Te co jadłem były domowej roboty, aleznajomi też przywieźli stamtąd
> | "sklepowe" w dużych słojach z archaicznym zamknięciem pamiętanym przeze
> mnie
> | z czasów poprzedniej Epoki.
> | Jaksa
>
> to przepisy kresowe :) - u nas cala sciana wschodnia
>
> a owczesne 'sklepowe' nie ocieraly sie nawet o produkcje wielkoprzemyslowa
> ..
> totez byly zjadliwe.. :)
> Jesli na Bialorusi dalej stosuje sie te zamkniecia, to tez wyroby nie
> ocieraja
> sie o wielki przemysl przetworczy ..
> Barbara
Technologie mogą być tradycyjne - Unia ich jeszcze nie spaprała - np. z
1 kg mięsa szynki wieprzowej można zrobić 0,6 kg produktu , a nie jak w Unii
2 kg... W latach 70 odwiedzili nas krewni z Ukrainy - przywieźli ze sobą
zupy i kisiele sprasowane w kostkach, takich samych, jakie były w Polsce
produkowane (i sprzedawane) w latach 50. To były smaki - a w kisielach
kawałki owoców, a nie tylko krochmal, sztuczny smak, sztuczny barwnik, i
słodzik...
|