Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co macie na obiad dzis? Re: co macie na obiad dzis?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: co macie na obiad dzis?

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-03-24 14:27:30
Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: notujaca <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

ullaaa napisał(a) 22/03/2006 20:32:

>> Jak chcesz jakieś fajne, sprawdzone
>> przeze mnie przepisy szpinakowe to krzycz :-)
> Krzyczę więc, ale chyba poczekam do wiosny i świeżego szpinaku z ich
> wykorzystaniem ;).

Świeży szpinak jest najlepszy, ale w zimie naprawdę polecem ten bonduelle w
liściach, tylko po odmrożeniu warto przebrac łodyżki.

A co do przepisów, to są moje propozycje

- klasyczna pasta szpinakowa (klasyczna w mojej kuchni, żeby nie było)

Podsmażamy cebulę, wrzucamy na patelnię szpinak rozmrożony albo
zblanszowany, podsmażamy na małym ogniu aż szpinak przestanie być surowy,
dodajemy czosnek, oliwki, suszone pomidory, pieprz, sól, gałkę muszkatułową.
Istnieje też wariacja ze śmietaną. Podawać z makaronem, najlepiej grubszym
(np. taghiatelle)

- sos szpinakowo-serowy

Cebulka, szpinak - podsmażamy, dodajemy czosnek i przyprawy, pod koniec
dodajemy tłustej śmietany i ze dwa - trzy plastry sera z niebieską pleśnia
(mój faworyt to bleu d'Auvergne) pokrojone na małe kawałki. Mieszamy aż
wszystko się ładnie połączy. Najlepiej smakuje z gnocchi i podsmażonymi
orzechami włoskimi

- cannelloni ze szpinakiem

Przepis zainsperowany przez pewien podany na grupie - nadzienie zrobione z
podsmażonego z cebulką szpinaku wymieszanego (po zdjęciu z ognia) z dużą
ilością sera z niebieską pleśnią (jak wyżej). Cannelloni układamy w
żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy obficie żółtą
mozzarellą (może być pl) i pieczemy pod przykryciem jakieś 20 min.

To są moje ulubione przepisy, występujące oczywiście w wielu wariacjach.
Generalnie ulubionymi dodatkami do szpinaku są dla mnie: czosnek, gałka
muszkatułowa, orzechy włoskie, ser z niebieską pleśnią. Ale jako nadzienie
(do cannelloni, lasagne, naleśników) też świetnie sprawdza się szpinak z
twarożkiem ricotta, wtedy smak jest delikatniejszy.

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.04 Anber
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem