Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.mailgate.org!nntp
.infostrada.it!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de
!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co myślicie o skoku z czrnego bzu
Date: Sun, 27 Oct 2002 09:31:10 +0100
Organization: T-Online
Lines: 38
Message-ID: <apga1p$mrv$01$1@news.t-online.com>
References: <ap8oge$nlc$1@news.tpi.pl> <ap8t4g$jr0$02$1@news.t-online.com>
<02b201c27bb0$27f7b180$c692573e@home68z1dftw81>
<apbarv$sl5$00$1@news.t-online.com>
<02f201c27c1f$2779f690$36871ed9@home68z1dftw81>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1035709306 01 23423 tSm4bWtVSbAeKQ 021027 09:01:46
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131783
Ukryj nagłówki
"Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:02f201c27c1f$2779f690$36871ed9@home68z1dftw81..
.
> From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
>
> Niemcy czasami mowia o nas: Polacy
> > to Francuzi Polnocy i chyba zadbalem o to, zeby tak dalej uwazali.
> > Irek kochany
> >
> >
>
> Pieknie mowia :-)) nie wiedzialam.
> Zadbales, zadbales :-))) i rzeczywiscie Kochany Irek jestes :-)
> Serdecznosci wielkie :-)
> Barbara
>
Oj! Po takich komplementach trzeba pieknie podziekowac. Poczekaj chwile
niech tylko przestane sie rumienic i pomysle. Moze zamiest dziekuje przepis
na galaretke?
Jablkowo-czarnobezowa, w ramach spoznionych reparacji wojennych, z szabru
niemieckich wartosci intelektualno-kulinarnych:
1.4 kg jablek, skorka z polowy niepryskanej pomaranczy, 1/2 palki cynymonu,
100 g kwiatu bzu bez lodyg, 600g cukru zelujacego na 1 litr soku
calosc ma wystarczyc na 3 sloiki po 250 ml
Jablka umyc, podzielic na cwiartki i razem z ze skorka pomaranczowa,
cynamonem, rozdrobnionym kwiatem bzu, zalac woda, tak by lekko zakrywalo.
Gotowac pod przykryciem az do miekkosci jablek. Ostudzic i pozostawic 12
godzin do odcedzenia na sicie wylozonym sciereczka. Zwazyc sok i dodac
odpowiednio duzo cukru. Ponownie zagotowac i jak najszybciej przelac do
sloikow. Te mocno zakrecic i postawic do gory nogami.
Irek kochany
|