Data: 2002-10-27 08:31:10
Temat: Re: co myślicie o skoku z czrnego bzu
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:02f201c27c1f$2779f690$36871ed9@home68z1dftw81..
.
> From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
>
> Niemcy czasami mowia o nas: Polacy
> > to Francuzi Polnocy i chyba zadbalem o to, zeby tak dalej uwazali.
> > Irek kochany
> >
> >
>
> Pieknie mowia :-)) nie wiedzialam.
> Zadbales, zadbales :-))) i rzeczywiscie Kochany Irek jestes :-)
> Serdecznosci wielkie :-)
> Barbara
>
Oj! Po takich komplementach trzeba pieknie podziekowac. Poczekaj chwile
niech tylko przestane sie rumienic i pomysle. Moze zamiest dziekuje przepis
na galaretke?
Jablkowo-czarnobezowa, w ramach spoznionych reparacji wojennych, z szabru
niemieckich wartosci intelektualno-kulinarnych:
1.4 kg jablek, skorka z polowy niepryskanej pomaranczy, 1/2 palki cynymonu,
100 g kwiatu bzu bez lodyg, 600g cukru zelujacego na 1 litr soku
calosc ma wystarczyc na 3 sloiki po 250 ml
Jablka umyc, podzielic na cwiartki i razem z ze skorka pomaranczowa,
cynamonem, rozdrobnionym kwiatem bzu, zalac woda, tak by lekko zakrywalo.
Gotowac pod przykryciem az do miekkosci jablek. Ostudzic i pozostawic 12
godzin do odcedzenia na sicie wylozonym sciereczka. Zwazyc sok i dodac
odpowiednio duzo cukru. Ponownie zagotowac i jak najszybciej przelac do
sloikow. Te mocno zakrecic i postawic do gory nogami.
Irek kochany
|