Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.tel
e.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!sn-xit-03!sn-xit-10!sn-xit-01!sn-post-01!s
upernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co na bazie 'zupy' dyniowej?
Date: Tue, 25 Oct 2005 12:31:39 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <2...@j...jasien.net>
In-Reply-To: <2...@j...jasien.net>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 44
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251154
Ukryj nagłówki
Kamila Rudnik (JNET) wrote:
> Zrobiłam sobie taki dyniowy mus na ostro - uduszona cebula + uduszona
> dynia + jakiś tam rosołek w kostki (tak, wiem ;->) + spora ilość pieprzu
> cayenne. Wszystko to zmiksowane i jedzone z kleksem śmietany. Smaczne i
> lekkie, ale potwornie dużo mi tego wyszło, i będę to spożywać przez
> jakieś 1,5 tygodnia! ;-)
> Macie może pomysł, co z tym zrobić? Czym dosmaczyć, jak zmienić? Jakoś
> zaćmienia dostałam, i nic mi nie przychodzi do głowy...
>
Wsadzic do sloikow i zapasteryzowac. Albo zamrozic w plastikowych
pojemnikach.
A jesli nie, to moze tak:
Forme do tarty wylozyc kruchym ciastem. Piec rozgrzac do 200C. Ciasto
podpiec az lekko zacznie zmieniac kolor. Wyjac i ostudzic. Dodac do zupy
dyniowej garsc startego sera. Wylac na ciasto 2-3 cm warstwe tej
mieszanki. Piec az noz wsadzony w srodek wyjdzie czysty.
Kroic w trojkaty, podawac jak quiche, z salata i moze byc z smietana.
Nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
100 gr masla
160 gr maki (1 szklanka)
3 ugotowane na twardo zoltka
1 lyzka kwasnej smietany
1-2 lyzki wody
Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
suchej maki i wygladalo, jak kruszonka. Schlodzic 20 minut w lodowce lub
5 minut w zamrazalniku. Rozkruszyc na dnie formy i szybko wylepic tymi
okruchami forme - powinno byc nie-gladko wyrobione i powinno byc widac
kawalki masla. Schlodzic znow. Wstawic do bardzo goracego pieca na
najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor, ciasto
jestgotowe. Schlodzic przed wlaniem nadzienia.
|