Data: 2005-10-25 19:31:39
Temat: Re: co na bazie 'zupy' dyniowej?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kamila Rudnik (JNET) wrote:
> Zrobiłam sobie taki dyniowy mus na ostro - uduszona cebula + uduszona
> dynia + jakiś tam rosołek w kostki (tak, wiem ;->) + spora ilość pieprzu
> cayenne. Wszystko to zmiksowane i jedzone z kleksem śmietany. Smaczne i
> lekkie, ale potwornie dużo mi tego wyszło, i będę to spożywać przez
> jakieś 1,5 tygodnia! ;-)
> Macie może pomysł, co z tym zrobić? Czym dosmaczyć, jak zmienić? Jakoś
> zaćmienia dostałam, i nic mi nie przychodzi do głowy...
>
Wsadzic do sloikow i zapasteryzowac. Albo zamrozic w plastikowych
pojemnikach.
A jesli nie, to moze tak:
Forme do tarty wylozyc kruchym ciastem. Piec rozgrzac do 200C. Ciasto
podpiec az lekko zacznie zmieniac kolor. Wyjac i ostudzic. Dodac do zupy
dyniowej garsc startego sera. Wylac na ciasto 2-3 cm warstwe tej
mieszanki. Piec az noz wsadzony w srodek wyjdzie czysty.
Kroic w trojkaty, podawac jak quiche, z salata i moze byc z smietana.
Nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
100 gr masla
160 gr maki (1 szklanka)
3 ugotowane na twardo zoltka
1 lyzka kwasnej smietany
1-2 lyzki wody
Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
suchej maki i wygladalo, jak kruszonka. Schlodzic 20 minut w lodowce lub
5 minut w zamrazalniku. Rozkruszyc na dnie formy i szybko wylepic tymi
okruchami forme - powinno byc nie-gladko wyrobione i powinno byc widac
kawalki masla. Schlodzic znow. Wstawic do bardzo goracego pieca na
najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor, ciasto
jestgotowe. Schlodzic przed wlaniem nadzienia.
|