Data: 2007-09-15 16:06:30
Temat: Re: co na obiad
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
KSZYCHOOO pisze:
> jakis szybki przepis dostane ? :)
> wg. studenta tani obiadek :)
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz (najlepiej biały),
zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany koperek, bułkę tartą i dokładnie
wszystko mieszamy (bułki tartej dodajemy tyle, ile mięso "zabierze",
czyli żeby nie było rzadkie, a w sam raz do lepienia pulpecików). Lepimy
kulki o wielkości dorodnej renklody, obtaczamy w mące i wrzucamy na
posolony wrzątek (ok. pół litra na tyle mięsa powinno wystarczyć, ew. w
trakcie dolać trochę wody, jak wyparuje). Gotujemy pod częściowym
przykryciem jakieś 20 minut. Po około 20 minutach można dodać do garnka:
posiekany koperek, albo przecier pomidorowy, albo pokrojoną w paski
włoszczyznę i przecier i gotować kolejne 20 minut. Zagęścić mąką i
odrobiną masła, można dodać śmietany 18%. Uwaga: cały proces gotowania
łącznie z robieniem sosu nie powinien zabrać więcej, niż 40 minut.
Przestrzegam też przed użyciem standardowego mięsa mielonego mieszanego
woł.-wieprz., bo to nie wyjdzie aż tak dobre.
Pozdrawiam
Ewa
|