Data: 2003-06-10 05:15:56
Temat: Re: co nowego???
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki:
2 x 7 jajek
2 x 7 łyżek (stołowych) cukru
2 x 1/2 szklanki wody
2 x 1/2 kostki masła
2 x 2,5 dkg żelatyny
3 łyżki kakao
owoce, 2 galaretki
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. W dwóch garnuszkach po 2,5
dkg. Wody powinno być tyle, że gdy żelatyna napęcznieje to "wypije" całą.
7 żółtek i 7 łyżek cukru ubić na sztywno. Roztopić 1/2 kostki masła z 1/2
szklanki wody - nie gotować!. Do ciepłego (ale już nie gorącego) płynu z wody
i tłuszczu dodać żelatynę z jednego garnuszka. Wymieszać. Gdy całkiem
przestygnie dodać do masy z żółtek. Szybko ale dokładnie wymieszać i wylać na
przygotowaną tortownicę.
7 białek ubić z 7 łyżkami cukru na sztywno. Roztopić 1/2 kostki masła z 1/2
szklanki wody - nie gotować! Gdy przestygnie dodać żelatynę. Schłodzić. Ubite
białka rozdzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Wymieszać. Do każdej
części dodać połowę płynu z tłuszczu i żelatyny. Wymieszać. Do tortownicy, na
żółtkową masę wylać kakaową, póżniej białą. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać
galaretką.
Wszystkie warstwy powinny mieć tę samą grubość. Zamiast kakao możesz użyć
barwnik spożywczy. Jak lubisz, to całość możesz też polać zagęszczonym sosem
owocowym.
Trudność polega wyłącznie na tym, aby uchwycić moment, kiedy trzeba dodać
tłuszcz z żelatyną do żółtek (białek). Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie - to
zanim warstwa się ściągnie przestanie być puszysta. Jeśli zbyt późno - nie
dasz rady wyrównać warstwy. Masa jest idealna do wylania, gdy zachowuje się
jak lukier gotowany "na piórko". Jak zacznie Ci się gęstnieć za szybko, to
przed dodaniem do żółtek (białek), możesz ją trochę rozgrzać.
Nie dodawaj masy z żelatyną równocześnie do obu warstw z białka. Najpierw do
kakaowej, a gdy będzie już w tortownicy - zrób ostatnią wartwę.
Smacznego (mam nadzieję)!
>a o ten tort z pianek można prosić? O przepis oczywiście.
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|