Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co to jest brioszka? Re: co to jest brioszka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: co to jest brioszka?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Blancanieves" <k...@b...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co to jest brioszka?
Date: Fri, 27 Jun 2003 18:35:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 155
Message-ID: <bdhrpk$i2o$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bdho62$27el$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: host18-80-48-92.limes.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1056731764 18520 80.48.92.18 (27 Jun 2003 16:36:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Jun 2003 16:36:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161326
Ukryj nagłówki

Kiedyś też mnie to nurtowało i oto co znalazłam:


"Briosze"


Briosze są typowym przykładem ciastek drożdżowych nieprzekładanych,
jednak w Polsce mało popularnych. Mimo, że wywodzą się z Francji "nasze"
podręczniki szkolne do nauki technologii ciastkarstwa wymieniają briosze
jako wyrób z ciasta drożdżowego, nie podając jednak receptury ani
bliższych informacji o przebiegu procesu technologicznego.

Będąc na szkoleniu we Francji w Ośrodku Badawczym Przemysłu Piekarskiego
firmy "Lasaffre" uczestniczyłam w produkcji brioszy i zdobytymi
informacjami chciałabym podzielić się z nauczycielami technologii
ciastkarskiej, a być może skorzystają z nich również producenci i
umieszczą ten wyrób w harmonogramie swojej produkcji.



Receptura:

SUROWCE ROZCZYN CIASTO ( w gramach) %

mąka

2 000
100

sól

40
2

drożdże świeże

100
5

polepszacz

20
1

cukier

240
12

masło

800
40

mleko w płynie

600
30

jaja

600
30




Proces technologiczny:

TYP MIESIARKI
planetarna

TEMPERATURA CIASTA
25°C

MIESIENIE WOLNE
3 min. bez masła

MIESIENIE SZYBKIE
4 min. bez masła

MIESIENIE WOLNE
3 min. z masłem

MIESIENIE SZYBKIE
2 min. z masłem

FERMENTACJA
45 min./28°C

DZIELENIE
40-300 g

RELAKS
20 min.

FORMOWANIE


ROZROST
1h 45 min. /28°C

WYPIEK ( PIEC OBROTOWY )
10-25 min. / 210°C








Uwagi technologiczne:

O Wszystkie składniki oprócz masła miesza się razem

O Masło wprowadza się porcjami, a jego temperatura powinna być
zbliżona do temperatury ciasta

O Dzielenie i formowanie - briosze mogą być różnej wielkości (
40-300g ) i w zależności od tego różna jest technika ich formowania (
podstawą jednak jest kęs zaokrąglony )



Wyróżnia się:

ü brioszki małe paryskie (40g) - z zaokrąglonego kęsa oddziela się
( nie odrywając ) tzw. główkę, którą następnie wciska się palcami w
środek pierwotnego kęsa

ü duża briosza z formy - należy przygotować okrągłą formę karbowaną,
w której układa się zaokrąglone kęsy; najpierw cztery kęsy układa się na
obwodzie formy, a piąty kęs wciska się w środek

ü tzw. nanterki - należy przygotować podłużną formę, w której układa
się wzdłuż jej dłuższych boków zaokrąglone kęsy ( 2 rzędy )



O Rozrośnięte kęsy ciasta przed wypiekiem smaruje się masą jajową,
można posypać kruszonką.










Zdyb Maria


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.06 Blancanieves
29.06 Wladyslaw Los
29.06 Wladyslaw Los
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem