Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimu
w.edu.pl!uw.edu.pl!news.nask.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bozenka <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co ugotowc - penne z pulpecikami (P)
Date: Mon, 04 Nov 2002 16:12:00 +0100
Organization: AGORA SA
Lines: 60
Message-ID: <3...@w...pl>
References: <2...@2...17.164.114> <aq62b7$bbr$1@news.tpi.pl>
Reply-To: r...@w...pl
NNTP-Posting-Host: w98-1998001536.stacje.agora.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020826
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133075
Ukryj nagłówki
>>co zrobic z miesa mielonego, tylko nie klopsy w sosie, cos inszego:)
A moze slynne Penne z pulpecikami Monisiatka?
------- Cytuje ------
Na prosbe w klepuje przepis - ja je uwielbiam, moja rodzina i znajomi
tez... A i grupa zaczyna dolaczac do grona zwolennikow:))
Przy czym zastrzegam sie, ze ten przepis moze byc troche inny, niz
poprzedni , bo .... pisze z glowy:)
Skladniki:
pulpeciki:
1. mieso mielone - 1 kg, albo mniej, albo wiecej...., najlepsze wolowo-
wieprzowe, ale ja i z indyczego robilam
2. bulka rozmoczona, rozdrobniona - jak nie ma, daje tarta bulke
3. starty ser ostry wedzony - ok 3 - 4 lyzek. W oryginale byl parmezan,
ja daje rolade ustrzycka
4. pietruszka swieza posiekana
5. jajko
6. czosnek - przez praske
7. cebula posiekana drobno
sos:
1. 1/2 litra sosu pmidorowego - taki z kartonika daje
2. 1 dl rosolku (z kostki, wolowego)
3. 1 dl wina czerwonego wytrwanego - moze byc podlawe:)) Na ogol daje
jakas resztke, co sie w domu poniewiera, albo .... Sofie - niezla do
sosow:))
4. bazylia swieza - jak nie ma, moze byc ostatecznie suszona, ale to nie
to samo
5. czosnek - przez praske
Czosnku w obu przypadkach - wedlug uzania, po jednym zabku to minimum,
ja daje wiecej, ale ja jestem czosknozerca:)
W misce wymieszac - mieso, bulke, ser, czosnek, cebulke, jajo,
pietruszke, przyprawy. Krecic male kulki i obtaczac je w przyprawionej
mace (przyprawy do maki wedlug uznania 0 dobre jes oregano,
prowansalkie, majeranek). Pulpeciki smazyc na patelni.
Zdajc z patelni, wlac tam (tzn. na te patelnie) - sos pomidorowy, rosol,
wino, czosnek. Zagotowac.
Wrzucic pulpeciki, doprawic sos. Na malym ogniu podusic - ok. 15 minut.
I to wszystko.
Potrawa jest latwa - najgorsze jest krecenie pulpecikow, zwlaszcza z 2
kg miesa:)
Smacznego
Monisiatko
----------------------------
http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&o
e=UTF-8&newwindow=1&threadm=02010611552279%40polnews
.pl&rnum=8&prev=/groups%3Fas_oq%3Dpulpety%252C%2520p
ulpeciki%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26as_ugroup%3Dpl.
rec.kuchnia%26lr%3D%26num%3D100%26hl%3Dpl
Link zapewnie sie polamie, wiec trzeba go pracowicie posklejac w jedna
linijke ;-)
Bozenka z Wilna :-)
|