Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.
edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z ciecierzycy ?
Date: 7 Feb 2005 14:41:16 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <cu7obg$27bn$1@mamut1.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1107783676 22650 213.180.130.18 (7 Feb 2005 13:41:16
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Feb 2005 13:41:16 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.133.35, 192.168.243.39
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; NetPanel:745656)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230727
Ukryj nagłówki
Wklejam
Falafel- przysmak z Izraela (niedawno podawał Miran)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżeczka soli
- mięta (najlepiej świeża, ale moze być np. z herbatki)
- koperek
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę namoczyć - ok 4 godz., ale najlepiej zostawić na całą noc.
Następnie wszystko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą) w
maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać to
urządzenie...). Uzyskaną masę posolić i dodać przyprawy. Jeżeli jest za mokra
to dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki
pigpongowe)i wrzucić do gotującego się oleju (jak frytki). Gotowe po
zbrązowieniu.
Uwagi:
Falafel jest przepyszny!!!! Jest to ulubiona potrawa w Turcji i Izraelu.
Świetnie pasuje do ryżu i praktycznie dowolnego sosu (ja robię
jogurtowy).Smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno! Wiem, że falafel można
robić też z fasoli, ale osobiście nie próbowałem.
To jest bezpośredni cytat.
UWAGA!!! Nie pomyl się i nie gotuj najpierw cieciorki, co mnie się przydarzyło.
Musiałam upiec, bo w oleju sie po prostu rozpadło. Ale pyszne jest.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|