Data: 2005-02-07 13:41:16
Temat: Re: co z ciecierzycy ?
Od: g...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Wklejam
Falafel- przysmak z Izraela (niedawno podawał Miran)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżeczka soli
- mięta (najlepiej świeża, ale moze być np. z herbatki)
- koperek
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę namoczyć - ok 4 godz., ale najlepiej zostawić na całą noc.
Następnie wszystko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą) w
maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać to
urządzenie...). Uzyskaną masę posolić i dodać przyprawy. Jeżeli jest za mokra
to dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki
pigpongowe)i wrzucić do gotującego się oleju (jak frytki). Gotowe po
zbrązowieniu.
Uwagi:
Falafel jest przepyszny!!!! Jest to ulubiona potrawa w Turcji i Izraelu.
Świetnie pasuje do ryżu i praktycznie dowolnego sosu (ja robię
jogurtowy).Smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno! Wiem, że falafel można
robić też z fasoli, ale osobiście nie próbowałem.
To jest bezpośredni cytat.
UWAGA!!! Nie pomyl się i nie gotuj najpierw cieciorki, co mnie się przydarzyło.
Musiałam upiec, bo w oleju sie po prostu rozpadło. Ale pyszne jest.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|