« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-07 12:55:13
Temat: co z ciecierzycy ?Witajcie,
namoczyłam sobie wczoraj jakieś 0,5 kg ciecierzycy - teraz mam miskę pełną
tej fasolki, czy co to tam jest, a ja nie wiem, po co własciwie to
namaczałam. Może ktos mi podsunie jakiś ciekawy przepis? Charakter dania
obojętny, może być sałatka, zupa, nie wiem, co jeszcze. Jedynym daniem z
ciecierzycy była dla mnie sałatka w warszawskiej knajpce Tam-Tam. Swoją
drogą rewelacyjna, jadłam ją już z 10 razy.
pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-07 13:08:16
Temat: Re: co z ciecierzycy ?
Iwona M. wrote:
> namaczałam. Może ktos mi podsunie jakiś ciekawy przepis?
moze gulasz z ciecierzycy
przeklejam swoj stary przepis (pomidory swieze zastap puszkowymi):
40 deka cieciorki
oliwa
duza cebula
3-4 zabki czosnku (jak ktos nie lubi to mniej)
lyzka pokrojonej ostrej swiezej papryki chilli (lub czuszki) - wersja
ostra
mala papryka zolta, mala papryka czerwona, mala zielona
kilka (4-5) pomidorów
250 ml wywaru z warzyw
koncentrat pomidorowy maly
1. Ciecierzyce zalac duza iloscia wody i zostawic na noc. Nastepnego dnia
odcedzic i wsypac ziarna do duzego garnka z gotujaca sie , osolona woda.
Gotowac ok. 1, 2
godziny, az bedzie miekka. Odcedzic.
2. Cebule pokroic i lekko podsmazyc . Dodac zmiazdzony czosnek i smazyc
jeszcze ok. 1 minuty.
3. Pokroic papryke. Wsypac raze z papryka chilli do cebuli i czosnku.
Smazyc, mieszajac od czasu do czasu, az papryka bedzie miekka. Dodac
pomidory i dusic
4. Dodac wywar i koncentrat (nie caly, tyle az sos zgestnieje) potem
ciecierzyce i doprowadzic do wrzenia.
4. Zmniejszyc ogien i gotowac ok. 25 minut (bez przykrycia), az sos
troche odparuje i
zgestnieje
Ja dodaje do tego dania (razem z cebulka) podsmazony, pokrojony w
kostke boczek :)))
Pozdrawiam
WIKU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 13:16:51
Temat: Re: co z ciecierzycy ?ale mi ślinka cieknie, musi być pyszniutkie :) dziękuję :) Ja kiedyś do
podobnych rzeczy wrzucałam zamiast boczku - takie kości mocno wędzone, na
których były kawałeczki mięsa. Niestety teraz nigdzie nie mogę tego kupić, a
tak pięknie "aromatyzowały" wszystkie grochowe i fasolowe dania... :)
śmigam po składniki :)
pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 13:41:16
Temat: Re: co z ciecierzycy ?Wklejam
Falafel- przysmak z Izraela (niedawno podawał Miran)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżeczka soli
- mięta (najlepiej świeża, ale moze być np. z herbatki)
- koperek
Jak przyrządzić?
Ciecierzycę namoczyć - ok 4 godz., ale najlepiej zostawić na całą noc.
Następnie wszystko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą) w
maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać to
urządzenie...). Uzyskaną masę posolić i dodać przyprawy. Jeżeli jest za mokra
to dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki
pigpongowe)i wrzucić do gotującego się oleju (jak frytki). Gotowe po
zbrązowieniu.
Uwagi:
Falafel jest przepyszny!!!! Jest to ulubiona potrawa w Turcji i Izraelu.
Świetnie pasuje do ryżu i praktycznie dowolnego sosu (ja robię
jogurtowy).Smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno! Wiem, że falafel można
robić też z fasoli, ale osobiście nie próbowałem.
To jest bezpośredni cytat.
UWAGA!!! Nie pomyl się i nie gotuj najpierw cieciorki, co mnie się przydarzyło.
Musiałam upiec, bo w oleju sie po prostu rozpadło. Ale pyszne jest.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 16:25:24
Temat: Re: co z ciecierzycy ?Mam tyle namoczonej ciecierzycy, że starczy na oba dania :) Super :)
IwonaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 17:18:07
Temat: Re: co z ciecierzycy ?
Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
news:cu7obg$27bn$1@mamut1.aster.pl...
> Witajcie,
>
> namoczyłam sobie wczoraj jakieś 0,5 kg ciecierzycy - teraz mam miskę pełną
> tej fasolki, czy co to tam jest, a ja nie wiem, po co własciwie to
> namaczałam. Może ktos mi podsunie jakiś ciekawy przepis? Charakter dania
> obojętny, może być sałatka, zupa, nie wiem, co jeszcze. Jedynym daniem z
> ciecierzycy była dla mnie sałatka w warszawskiej knajpce Tam-Tam. Swoją
> drogą rewelacyjna, jadłam ją już z 10 razy.
>
A może Hommos??
taka pasta z tej cieciorki z jakimis przyprawami...i oliwą...
w sieci pewnie kupa przepisów złaszcza u wegetarian ..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 17:45:28
Temat: Re: co z ciecierzycy ?
<g...@p...onet.pl> wrote
> Następnie wszystko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą)
w
> maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać
to
> urządzenie...).
U nas to funkcjonuje jako maszynka do mielenia maku:)
Małgośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 23:52:21
Temat: Re: co z ciecierzycy ?On Mon, 7 Feb 2005 18:18:07 +0100, Marek W. wrote:
> Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:cu7obg$27bn$1@mamut1.aster.pl...
>> Witajcie,
>>
>> namoczyłam sobie wczoraj jakieś 0,5 kg ciecierzycy - teraz mam miskę pełną
>> tej fasolki, czy co to tam jest, a ja nie wiem, po co własciwie to
>> namaczałam. Może ktos mi podsunie jakiś ciekawy przepis? Charakter dania
>> obojętny, może być sałatka, zupa, nie wiem, co jeszcze. Jedynym daniem z
>> ciecierzycy była dla mnie sałatka w warszawskiej knajpce Tam-Tam. Swoją
>> drogą rewelacyjna, jadłam ją już z 10 razy.
>>
>
> A może Hommos??
Hummus, ja znam pod taka nazwa.
> taka pasta z tej cieciorki z jakimis przyprawami...i oliwą...
Cieciorka, czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa, sok z cytryny, kumin
rzymski, sol.
> w sieci pewnie kupa przepisów złaszcza u wegetarian ..
Tak, jest tego troche.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-08 08:48:24
Temat: Re: co z ciecierzycy ?Użytkownik "kolorowa" <v...@a...pl>
> U nas to funkcjonuje jako maszynka do mielenia maku:)
Ręczna maszynka do mielenia maku wygląda trochę inaczej.
Podejrzewam, że mało kto taką ma.
Zresztą zboże też można w niej mleć.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-08 12:49:03
Temat: Re: co z ciecierzycy ?> Użytkownik "kolorowa" <v...@a...pl>
> > U nas to funkcjonuje jako maszynka do mielenia maku:)
>
> Ręczna maszynka do mielenia maku wygląda trochę inaczej.
> Podejrzewam, że mało kto taką ma.
> Zresztą zboże też można w niej mleć.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Prawdziwa maszynka do mielenia maku miele mak suchy aż na miazgę, której nie
otrzyma się w maszynce do mięsa. Mam taką czeską.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |